Album Elvis Moody Blue

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘Moody Blue’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer: Moody Blue

Het is woensdagavond 4 februari 1976, als technici en muzikanten gespannen wachten op de komst van Elvis Presley. De vraag of The King komt opdagen hoeven ze elkaar niet te stellen. Ze zitten namelijk te wachten in de Jungle Room, een ruimte die deel uitmaakt van het huis van de zanger, Graceland.

Liever thuis opnemen dan in een studio

Elvis is één van de eerste artiesten die gebruik maakt van de mogelijkheid om thuis een album op te nemen. Een luxe zou je denken, maar dat is het in dit geval niet. Ondanks de contractuele verplichtingen die Elvis en zijn manager Colonel Parker met platenmaatschappij RCA hebben, het afleveren van minimaal 20 nieuwe nummers, is de zanger met geen mogelijkheid een studio in te krijgen.

De platenmaatschappij is in het bezit van een gloednieuwe opnametruck en ze besluiten deze naar het huis van Elvis te rijden. Eenmaal aangekomen op bestemming worden de kabels uitgerold, de meubels uit de Jungle Room verwijderd en wordt alle apparatuur geïnstalleerd. Voor het contact tussen de opnametechnici in de truck en de ruimte waar Elvis zal opnemen, wordt een videoverbinding tot stand gebracht. Als de muzikanten hun instrumenten hebben gestemd, is iedereen er klaar voor. Maar is Elvis dat ook?

Captain Elvis

Aan het begin van de avond komt Elvis vanaf de 1e etage van Graceland, in kostuum, van de trap lopen. Niet een gewoon kostuum, maar dat van een Denver politieofficier. Elvis is er namelijk maar wat trots op, dat hij ere kapitein is van het politiekorps van de hoofdstad van Colorado. De opnamesessie die daarna volgt, duurt tot half 11 de volgende ochtend. Er zijn dan 3 nummers opgenomen. De dagen die daarna volgen, verlopen moeizaam. De producer van Elvis, Felton Jarvis, ziet zichzelf dan ook genoodzaakt om de opnames met een dag te verlengen. Na 6 dagen is het gelukt om 13 nieuwe tracks op te nemen. Hoewel niet voldoende, is producer Jarvis wel tevreden over de kwaliteit ervan.

Een nieuwe single: Moody Blue

Eén van de songs die is opgenomen, is het mid-tempo nummer Moody Blue. Het is geschreven door een voor Elvis bekende songwriter, Mark James. Hij was al eerder verantwoordelijk voor het schrijven van de super-hit Suspicious Minds. De platenmaatschappij besluit in overleg, om Moody Blue op 29 november 1976 als single-release uit te brengen. Het gelijknamige album verschijnt pas in juli 1977. Het is de allerlaatste die The King tijdens zijn leven uitbrengt.

Allerlaatste concert van The King

Op 26 juni 1977 neemt Elvis op het vliegveld van Indianapolis het 1e exemplaar van het album Moody Blue in ontvangst. Diezelfde avond geeft hij tijdens een uitverkocht stadion voor 18.000 mensen zijn allerlaatste concert. 7 weken later, op 16 augustus, overlijdt Elvis Aron Presley op 42-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand. The King ligt begraven op zijn landgoed Graceland, op een steenworp afstand van de Jungle Room, waar hij zijn laatste album opnam.

Facts: 

  • Moody Blue was Elvis laatste Amerikaanse nummer 1-hit voordat hij overleed. In februari 1977 stond het bovenaan de Billboard Hot Country Singles-hitlijst.
  • Elvis heeft Moody Blue slechts 1 keer live gezongen, dat was op 21 februari 1977 tijdens een concert in Charlotte, een stad in North Carolina.
  • Elvis had 10 pogingen nodig om Moody Blue te laten klinken zoals hij dat graag wilde.
  • De 1e Amerikaanse exemplaren van Moody Blue werden geperst op doorschijnend blauw vinyl.
Album Elvis Presley, Moody Blue

© Charley Moolhuizen

(Foto: Boven – 3 Amerikaanse Moody Blue album’s: experimenteel wit en standaard blauw en zwart vinyl. Onder – 3 Amerikaanse Moody Blue singles: experimenteel wit, promotionele en standaard versie. © Charley Moolhuizen.)

Geef een reactie