Elvis’ Encyclopedie: het verhaal van It’s Now Or Never

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: It’s Now Or Never. 

1960

Als de tv-opnames voor de Frank Sinatra Show erop zitten, vertrekt Elvis vanuit Miami met zijn entourage weer richting zijn iconische landgoed Graceland in Memphis. Ondanks dat de zanger met zijn tv-optreden 125.000 dollar heeft verdiend, besluit zijn manager Colonel Parker een bus te huren om de groep terug te brengen. Hij is namelijk bezorgd over de alsmaar stijgende kosten.

Al snel nadat Elvis een aantal dagen thuis is, wordt de 2e opname sessie na zijn dienstplicht ingepland. Op zondag 3 april stapt Elvis opnieuw in een gecharterde bus, ditmaal richting de RCA-studio in Nashville.

Een nieuw album

Het is de bedoeling om tijdens de komende sessies 10 nummers op te nemen, zodat het door zijn platenmaatschappij geplande album uitgebracht kan worden. De klaphoes ligt al klaar. Die is onder meer voorzien van foto’s die in Duitsland door de fotograaf van de Colonel zijn gemaakt. Ze tonen Elvis die zijn dienstplicht vervult in een legeruniform. Er staan alleen nog geen titels op vermeld, omdat het nog niet duidelijk is welke songs daadwerkelijk zullen worden opgenomen.

Elvis heeft tijdens zijn laatste periode in Duitsland diverse demo’s ontvangen van nummers, die hij eventueel na zijn terugkomst in de Verenigde Staten zou kunnen opnemen. Eén daarvan is Such A Night, eerder uitgebracht door The Drifters. Elvis heeft ook zijn zinnen op het nummer gezet, maar wil er een echt rock ’n roll nummer van maken, ondersteund door de saxofoon van Boots Randolph.

It’s Now Or Never 

Andere songs die op Elvis’ lijstje staan om op te nemen, zijn Fever en Reconsider Baby. Laatstgenoemde is een blues nummer die door de saxofoon wordt voortgesleept. En hoewel de zanger niet veel met Are You Lonesome Tonight? heeft, neemt hij het toch op. Hij doet dat op verzoek van de Colonel, omdat zijn vrouw het zo’n mooi nummer vindt. Het is de eerste en laatste keer in de carrière van The King, dat hij op aandringen van zijn manager een nummer opneemt.

Tijdens de marathonsessie die om 19:30 uur begint en de volgende ochtend pas om 7:00 uur eindigt, is het hoogtepunt It’s Now Or Never. Elvis kent het nummer al in de oorspronkelijke Italiaanse uitvoering. Zijn moeder Gladys had een 78 toerenplaat van O Sole Mio, en die werd in huize Presley vaak op de platenspeler gelegd. Elvis’ voorkeur gaat uit naar de Engelse versie van Tony Martin, die het in 1949 uitgebracht als There’s No Tomorrow. Er moet alleen nog een nieuwe aansprekende tekst gemaakt worden, zodat het een echt Elvis-nummer wordt.

Bestverkochte single

Op 8 april, slechts 4 dagen nadat de opnamesessie heeft plaatsgevonden, wordt het nieuwe album Elvis Is Back! naar de winkels gestuurd. De hoes is inmiddels voorzien van een gele sticker met daarop de titels van de songs. It’s Now Or Never ontbreekt daar echter op, want die wordt alleen op single uitgebracht. Het bereikt in korte tijd de eerste plek in de Amerikaanse Billboard hitlijst, en bezet 5 weken lang die hoogste positie. Tot op de dag van vandaag zijn er van It’s Now Or Never meer dan 20.000.000 singles verkocht. Het is daarmee de bestverkochte single van Elvis ooit.

Covers It's Now Or NeverNog een paar feiten:

  • Elvis nam It’s Now Or Never binnen 20 minuten op. Er waren 4 pogingen voor nodig.
  • Naast de Verenigde Staten behaalde het nummer ook de 1e positie in het Verenigd Koninkrijk. De single stond daar 8 weken bovenaan de hitlijst.
  • Toen Barry White, in gevangenschap, It’s Now Or Never voor het eerst op de radio hoorde, besloot hij voorgoed zijn leven te veranderen en muzikant te worden.
  • Bij een aantal exemplaren van het album Elvis Is Back! is men vergeten om de hoes te voorzien van de gele titel sticker. Daarom is het een zeer gewild object voor verzamelaars.
  • Elvis Is Back! is het eerste album van The King dat in stereo werd uitgebracht.

Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Foto: Boven: 2 originele Amerikaanse versies van het album Elvis Is Back!. Eén met titelsticker, de ander zonder.  Onder: Een standaard single van It’s Now Or Never, en een bijzondere ‘Living Stereo’ versie. © Charley Moolhuizenn.)

Geef een reactie