Elvis’ Encyclopedie: het verhaal van Green Green Grass of Home

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Green Green Grass of Home.

Een bron van inspiratie

In 1968 rijdt Elvis met zijn entourage maar liefst 400 kilometer om Tom Jones in Las Vegas te zien optreden. Op de avond van 6 april lopen Elvis, zijn vrouw Priscilla en 8 van hun vrienden rond middernacht door het casino van het Flamingo Hotel, om uiteindelijk plaats te nemen op de eerste rij van de concertzaal.

De man uit Wales geeft in de entertainmenthoofdstad een geweldig concert. Als Jones het concert kort onderbreekt, laat hij zijn publiek weten dat Elvis in de zaal zit. Het levert een staande ovatie op. Tijdens het applaus spreekt Jones The King vanaf het podium toe “Elvis, jij bent de beste, en jij bent degene die het muzikale vuur in mij heeft aangestoken!”

De ontmoeting

Na de show ontmoeten ze elkaar in de kleedkamer van Jones. Elvis vertelt hem diep onder de indruk te zijn van zijn optreden. Elvis, die op dat moment al met de gedachte rondloopt om weer live te gaan optreden, zal waarschijnlijk zeer geïnspireerd geraakt zijn door wat hij die avond heeft zien gebeuren. Een jaar later tekent Elvis een contract, dat hem voor de rest van zijn leven met 2 concertreeksen per jaar aan Las Vegas bindt.

Verzoeknummer(s)

Nadat Elvis’ jeugdvriend en tevens discjockey George Klein het nummer Green Green Grass of Home tijdens zijn avondshow op het radiostation WHBQ afkondigt, neemt hij een korte pauze en vraagt hij aan de technicus van dienst om de volgende 3 platen in te starten. Al na 2 minuten komt een collega hem ophalen omdat er telefoon voor ‘m is. Het schijnt dringend te zijn.

Als Klein de telefoon opneemt, blijkt het één van de Memphis Maffia leden te zijn, een bijnaam voor de immer aanwezige entourage rondom Elvis. Hij vertelt dat Elvis zojuist zijn luxe touringbus aan de kant heeft gezet om bij een tankstation te kunnen bellen. Elvis is maanden van huis weggeweest, hij heeft tijdens die periode de speelfilm Easy Come, Easy Go opgenomen.

Elvis belt zelf naar de radio

Als Elvis de telefoon overneemt roep hij “Hé GK, we zijn net uit Little Rock vertrokken en zijn op weg naar huis. We hebben zojuist naar je uitzending geluisterd en ik hoorde Green Green Grass of Home, de nieuwe van single van Tom Jones, dat klopt toch?” Klein kon niet anders dan het te bevestigen. “Geweldige plaat, ik wil ‘m nog een keer horen.” Klein probeert Elvis uit te leggen dat het normaal gesproken niet de bedoeling is om een plaat na een paar minuten weer opnieuw te draaien. “Weet ik toch, maar speel het alsjeblieft nog een keer voor mij, wil je? We zien je over ongeveer anderhalf uur.”

Klik, en de verbinding is verbroken. Er zit voor Klein niets anders op dan de plaat nogmaals voor zijn vriend te draaien. Omdat hij Elvis niet wil noemen verzint hij er iets op. Hij kondigt de plaat aan met een soort code: “Deze is voor de Hound Dogs in Arkansas die Green Green Grass of Home graag nog een keer willen horen.”

Oost west, thuis best

30 minuten later krijgt Klein een telefoontje van een ander Memphis Maffialid. “George, Elvis wil met je praten.” Als Elvis opnieuw de hoorn pakt zegt hij “GK, speel het nummer alsjeblieft nog één keer.”

5 keer de single gedraaid

Uiteindelijk heeft Klein in zijn 3 uur durende radioshow Green Green Grass of Home 5 keer gedraaid! Na zijn uitzending vertrekt Klein direct richting Graceland, waar Elvis ook zojuist is gearriveerd. Als Klein hem de single van Tom Jones overhandigt, vertrouwt Elvis hem toe: “Ik kon er gewoon geen genoeg van krijgen. Het liedje deed me er steeds aan denken hoezeer ik na al die maanden m’n thuis miste.”

Nog een paar feiten:

  • Green, Green Grass of Home is geschreven door Curly Putman. In 1965 werd het voor het eerst opgenomen door de Amerikaanse zanger Johnny Darrell.
  • Sir Tom Jones leerde het nummer kennen via de countryversie van Jerry Lee Lewis. Hij nam in 1966 ook op, en in datzelfde jaar scoorde hij er zelfs een nummer 1-hit mee.
  • Op 10 maart 1975 nam Elvis zijn versie op, dat gebeurde in de RCA Studio-C in Hollywood. Na 5 pogingen was de zanger tevreden met het resultaat.
  • Green Green Grass of Home verscheen in mei 1975 op het album Elvis Today.
  • Elvis heeft het nummer een aantal keer live gezongen, 4 keer in Las Vegas (1975) en 1 keer in Lake Tahoe (1976).

Elvis' Encyclopedie Green Green Grass of Home.

Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Foto: Links Originele Amerikaanse versie van het album Elvis Today. Midden: Extended CD editie, en een bijzondere Green Green Grass of Home ‘Souvenir Cassette’ die tijdens de zomer van 1991 alleen bij het geboortehuisje van Elvis verkrijgbaar was. Rechts: Collector editie dubbelalbum van Elvis Today. © Charley Moolhuizen.)

Geef een reactie