Suspicious Minds van Elvis Presley

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘Suspicious Minds’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer: Supicious Minds

Overgehaald

Op nieuwjaarsdag 1969 heeft Elvis een meeting met zijn vaste producer Felton Jarvis. Het is de bedoeling om afspraken te maken over een nieuw op te nemen album. Het ligt voor de hand om daarvoor een RCA-studio in Nashville te boeken. Maar tijdens het diner in Graceland dringen 2 Memphis Maffia leden, George Klein en Marty Lacker, er bij Elvis op aan om Nashville te laten voor wat het is, en de opnames in de American Sound Studio van producer Chips Moman te laten plaatsvinden.

De studio bevindt zich in een vervallen deel in het noorden van Memphis en Moman, één van de oprichters van Stax Records, heeft in de afgelopen anderhalf jaar een reeks van zo’n 164 hits vanuit zijn kleine studio afgeleverd.

Wie vertelt het de Colonel?

Nadat Elvis het verhaal heeft aangehoord, valt er in de dining room van Graceland een ijzige stilte. Klein en Lacker kijken nerveus om zich heen, ze hebben immers zojuist een huisregel geschonden, want niemand verteld waar, wat, hoe en met wie Elvis muziek opneemt. Dat is iets tussen The King en zijn manager Colonel Parker. Naast een nieuwe omgeving ziet Elvis ook het gemak ervan in om op slechts een paar kilometer van huis een album op te nemen. Als Elvis aangeeft het idee wel te zien zitten, gaat er een zucht van verlichting door de kamer, en zakken Klein en Lacker weer gerustgesteld terug in hun stoel. Zelfs producer Jarvis stemt erin toe. Alleen nog één ding, wie vertelt het de Colonel?

American Sound Studio

12 dagen na het besluit om in Memphis op te gaan nemen, rijdt Elvis tijdens een ijskoude avond op 13 januari, met zijn beruchte gevolg de Memphis Maffia, naar de American Sound Studio. De studio ligt overigens 5 straten verwijderd van Humes High, de school waar Elvis als onbekende jongen zijn jeugd doorbracht. Het is voor het eerst dat Elvis weer professioneel muziek opneemt in Memphis, sinds zijn vertrek bij Sun Records in 1955.

Suspiciois Minds

Als Elvis in de avond van 22 januari opnieuw de studio inloopt, staan er 4 nummers ingepland om op te nemen. De nachtelijke sessie eindigt met een nummer dat Chips Moman al enige tijd voor Elvis in gedachten heeft, Suspicious Minds. Het is geschreven door Mark James, die al eerder meeschreef aan de hit Always On My Mind. Moman is ervan overtuigd dat als Elvis het opneemt, het een hit zal worden. Er zijn acht pogingen nodig om het perfect op band te zetten.

Als rond 7 uur in de ochtend iedereen afscheid neemt, roept Elvis naar Moman “We hebben een aantal hits opgenomen, denk je dat ook Chips?!”, waarop Moman antwoordt “Misschien wel één van je grootste!”… In november 1969, bereikt Suspicious Minds de nummer 1 positie van de Amerikaanse Billboard hitlijst.

Beluister hier het fragment van Charley over Suspicious Minds in Lunch Lekker met Daniel Dekker. 

Nog een paar leuke feitjes:

  • In de Verenigde Staten werden van de single meer dan 2.000.000 exemplaren verkocht.
  • Het was zijn eerste nummer 1-hit sinds Good Luck Charm in 1962.
  • Mark James schreef naast Suspicious Minds en Always On My Mind ook één van zijn laatste hits, Moody Blue.
  • Van Suspicious Minds verscheen eerst een live versie op album.

Albumhoes Suspicious Minds, Elvis Presley

Foto: Links – Originele Amerikaanse standaard uitgave van de single. Rechts – Een promotie single, bedoelt voor Amerikaanse radiostations. © Charley Moolhuizen

Geef een antwoord