Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter Peace In The Valley

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Peace In The Valley.

From the waist up!

Op zondag 6 januari 1957 treedt Elvis voor de 3e en laatste keer op in de legendarische Ed Sullivan Show. The King zingt die avond 7 nummers. In het eerste blokje zingt hij 3 van zijn “million sellers”: Hound Dog, Love Me Tender en Heartbreak Hotel.

Later zingt Elvis voor het televisiekijkende miljoenenpubliek drie andere hits: Don’t Be Cruel, Too Much en When My Blue Moon Turns To Gold Again. De kijkers thuis zien van The King overigens alleen zijn bovenlichaam, want na de eerste 2 Sullivan Shows regent het klachten over de heupwiegende bewegingen die het popidool maakt.

Omdat de televisiemaatschappij bang is om adverteerders te verliezen, is Elvis dus alleen nog maar gedeeltelijk te zien. Met alle nummers brengt hij het aanwezige studiopubliek in extase. Als de kijkers thuis alleen nog maar gegil horen en er een close-up van een gitaar wordt getoond, laat het zich raden welke bewegingen Elvis op dat moment maakt.

De Russische inval

Tijdens de laatste maanden van 1956 voert de Hongaarse bevolking een wanhopige strijd voor haar vrijheid tegen de Sovjet-Unie. Omdat Elvis zijn steentje wil bijdragen aan hulp aan Hongarije, vertelt show host Ed Sullivan, Hij spoort ons aan niet te vergeten dat daar onmiddellijke hulp nodig is. Hij wil u er allen aan herinneren dat uw cheques naar verschillende kerken en het Rode Kruis gestuurd kunnen worden.”

Sullivan vertelt ook dat als Elvis binnenkort terugkeert naar Los Angeles, hij een benefietconcert gaat geven ten behoeve van hulp aan Hongarije. Daarna zingt Elvis, gesteund door zijn vaste achtergrond zangers The Jordanaires, het favoriete gospelnummer van zijn moeder, Peace in the Valley.

Ereburger

Hoewel het benefietconcert nooit heeft plaatsgevonden, heeft het feit dat Elvis de gospel Peace in the Valley opdraagt aan de Hongaarse vluchtelingen aanzienlijke gevolgen voor de bevolking van Hongarije. Er worden miljoenen dollars voor het nobele doel ingezameld.

Tot op de dag van vandaag zijn Hongaren Elvis dankbaar voor wat hij tijdens de Ed Sullivan Show voor hen deed. Ter ere daarvan is er in Boedapest nabij de rivier de Donau een Elvis Presley Park en werd hem in 2011 zelfs het ereburgerschap toegekend.

Platina

Het publiek reageert zó positief op het onverwachte optreden van The King, dat zijn platenmaatschappij besluit om een gospel-EP met 4 nummers onder de titel Peace in the Valley uit te brengen. Het verrast vriend en vijand dat de ruige rock ‘n’ roller dit genre durft te zingen en zelfs uit te brengen.

In een korte tijd worden er van Peace in the Valley meer dan een half miljoen exemplaren verkocht, en uiteindelijk genoeg om het met platina bekroond te zien worden.

Niet lang daarna gaat de telefoon over op Graceland, het is Colonel Parker voor Elvis. Als hij opneemt hoort hij vanaf de andere kant van de lijn “al eens aan een gospelalbum gedacht”?

Nog een paar feiten:

  •  De gospel Peace In The Valley is in 1939 geschreven door Thomas Dorsey en bedoelt voor gospel zangeres Mahalia Jackson.
  • Elvis zingt het nummer al op 4 december 1956 tijdens de Million Dollar Quartet jamsessie.
  • De officiële plaatopname van Peace In The Valley vindt plaats op 13 januari 1957, precies een week na het optreden van Elvis in de Ed Sullivan Show.
  • Peace In The Valley is het allerlaatste nummer dat Elvis in de jaren 50 op televisie zingt.
  • Tijdens Elvis leven is Peace In The Valley nooit op single uitgebracht, het verscheen alleen op een EP en op album.
  • Elvis ontving voor zijn drie optredens in de Ed Sullivan Show 50.000 dollar, terwijl het eerste voorstel aan manager Colonel Parker 5.000 dollar was.
  • Naar de eerste uitzending van Elvis bij Ed Sullivan trok 60.000.000 kijkers, op dat moment een record.

Peace in the Valley, Elvis PresleyLuister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Foto: 4 verschillende Amerikaanse releases van de extended play (EP) Peace In The Valley. Van links naar rechts: zwart label 1957, maroon label 1959, zwart label 1965 en een oranje label versie uit 1968 © Charley Moolhuizen.)

Geef een antwoord