Windows 11

Digitip: Windows 11-pc automatisch opschonen

Geen zin om zelf de pc te ontdoen van overbodige bestanden? Laat Windows 11 die dan automatisch verwijderen.

Opslaginzicht in Windows 11

Moderne harde schijven hebben enorm veel opslagruimte. Desondanks nemen downloads en allerlei tijdelijke bestanden bij elkaar veel plek in op de harde schijf. Met de functie ‘Opslaginzicht’ gooit Windows 11 zelfstandig onnodige bestanden weg.

Zet de optie ‘Opslaginzicht’ zo aan:

  • Klik op de Startknop in het midden van de Taakbalk.
  • Klik op Instellingen (het pictogram met het tandwiel).
  • Vervolgens klikken op Opslag.
  • Klik bij ‘Opslaginzicht’ op het schuifje, zodat deze blauw wordt en het woord ‘Aan’ verschijnt. Is het schuifje al blauw en staat er ‘Aan’ bij? Dan is deze functie al actief op de computer.

Windows 11 verwijdert nu automatisch overbodige bestanden.

Instellingen wijzigen

Pas de instellingen van de functie ‘Opslaginzicht’ naar eigen wens aan.

  • Klik bij ‘Opslaginzicht’ achter het blauwe schuifje op het kleine pijltje.
  • Er verschijnt een nieuw venster met een aantal opties. Bepaal hoe vaak Windows 11 de controle uitvoert.
  • Klik onder ‘Opslaginzicht uitvoeren’ op het uitklapmenu.
  • Kies de gewenste optie: elke dag, elke week, elke maand of bij weinig vrije schijfruimte.
  • Geef aan of bestanden uit de mappen ‘Prullenbak’ en ‘Downloads’ weg kunnen na een bepaald aantal dagen. Windows 11 verwijdert alleen ongebruikte bestanden uit de Downloads-map.

Belangrijk: verwijderde bestanden zijn in principe niet meer terug te halen. Gelukkig verwijdert Windows 11 alleen automatisch bestanden die u toch al niet meer gebruikt. Klik onderaan eventueel op Opslaginzicht nu uitvoeren om direct een opruimactie starten. Na afloop ziet u hoeveel schijfruimte er is vrijgemaakt. Klik linksboven op het pijltje om terug te gaan naar het overzicht.

Opslagonderdelen

In het onderdeel ‘Opslag’ staat een balk met de capaciteit van de harde schijf. Zie hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel er nog vrij is. Daaronder staat een lijst met afzonderlijke onderdelen. Klik op Meer categorieën weergeven om de volledige lijst te tonen. Klik vervolgens op een onderdeel om er meer over te lezen. Soms is daar meteen een actie beschikbaar, zoals het handmatig opruimen van tijdelijke bestanden. Klik telkens op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie