Sinterklaas

Deze streken zijn nog nooit het toneel geweest van de landelijke sinterklaasintocht

In al de jaren dat dit evenement live wordt uitgezonden op tv, is de Sint nog nooit aangekomen in de Achterhoek of Twente. Dat schrijft de regionale krant Tubantia. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben ontdekt dat er nog veel meer streken zijn die nooit de landelijke intocht hebben verzorgd.

Noord-Holland 

Wie in de archieven duikt, zal zien dat de landelijke intochten zich concentreren in bepaalde gebieden. Het vaakst meert de goedheiligman aan in de regio Amsterdam. Ook West-Friesland is goed vertegenwoordigd. Medemblik is 2 keer het toneel van dit evenement en Enkhuizen en Hoorn elk 3 keer. Vooral vóór 1984 zijn deze gebieden erg in trek; in de jaren die volgen trekt de Sint steeds vaker naar andere plekken in het land. Inmiddels is de goedheiligman door het hele land getrokken, maar hij is lang niet overal even vaak geweest.

Niet overal even vaak geweest

Zo is hij pas 1 keer in de provincie Groningen geweest. Dit is in 2013, als hij midden in de stad aanmeert. Dat betekent dat er in streken als het Hogeland nog nooit een landelijke intocht is georganiseerd. Ook in Drenthe is hij slechts 1 keer geweest (Meppel, 2015), waardoor de meeste Drentse streken nog nooit een landelijke intocht hebben meegemaakt. Voor Utrecht en Flevoland staat de teller ook op 1, dus ook daar is lang niet elke streek aangedaan. De in Gelderland gelegen Achterhoek is overigens al wél eens het tonele geweest van de intocht, in tegenstelling tot wat Tubantia schrijft. In 1986 komt hij aan in Zutphen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Doesburg, dat op het snijvlak van de Veluwe, de Achterhoek en de Liemers ligt, is in 1995 de plaats waar de Pakjesboot aanlegt.

Voorwaarden van de NTR

Dat lang niet alle Nederlandse streken de landelijke intocht hebben georganiseerd komt door de 3 organisatievoorwaarden die de uitzendende omroep NTR voorlegt aan alle gemeenten die interesse tonen. Allereerst moet er genoeg draagvlak zijn voor de intocht én moet de plaats in kwestie over een (stads)haven beschikken. Pakjesboot 12 is immers 42 meter lang en 7 meter breed en kan dus niet zomaar overal aanmeren. Vanaf de betreffende haven wenst de NTR ‘een visueel interessante route naar het centrum die in verband met de tv-uitzending lopend niet langer dan 20 minuten duurt.’ Omdat lang niet in elke streek plaatsen te vinden zijn die aan alle voorwaarden voldoen, is het lastig om ze allemaal aan te doen.

Regionale spreiding

Ondanks dat er veel streken zijn waar nog nooit de landelijke sinterklaasintocht is georganiseerd, hecht de NTR waarde aan regionale spreiding als het gaat om de Landelijke Sintintocht. “Dat is zeker iets waar we naar kijken”, aldus René Takken, communicatieadviseur van de NTR, tegenover Tubantia. Maar: “De 3 hoofdvoorwaarden die we in een brief naar geïnteresseerde gemeenten sturen zijn leidend.”

(Bron: Tubantia, YouTube, NTR, ANP)

Geef een reactie