Sinterklaasintocht

Zo gaat u goed voorbereid met uw (klein)kind naar een Sinterklaasintocht

In 2022 mag in Nederland weer een normale Sinterklaasintocht gehouden worden. Door corona is de Goedheiligman 2 jaar op een andere manier welkom geheten, bij het Grote Pietenhuis in Baarn (wat eigenlijk paleis Soestdijk is).

Landelijke intocht in Hellevoetsluis

De Sint komt in 2022 aan in de Zuid-Hollandse gemeente Hellevoetsluis. De burgemeester van de gemeente, Milène Junius, is verheugd. “Wij kijken er naar uit om Sinterklaas op 12 november in Hellevoetsluis te verwelkomen! Onze mooie vestinghaven bestaat maar liefst 400 jaar en in die tijd is er al veel gebeurd in deze haven. Nu komt daar de aankomst van Sinterklaas bij. Geweldig! Het zal een prachtig gezicht zijn als de stoomboot van Sinterklaas vanaf het Haringvliet langs de vuurtoren de haven binnenkomt. We hopen veel blije gezichten te zien op de kades!”

Andere Sinterklaasintochten

Ook andere gemeentes laat Sinterklaas niet links liggen. Op verschillende momenten zet de goedheiligman voet aan wal. Zo is zaterdag 12 november 2022 een drukke dag voor hem, want er zijn ook Sinterklaasintochten in onder andere Rotterdam, Den Haag, Sneek, Leidschendam, Assen, Arnhem, Enschede, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg en Maastricht. Op zondag 13 november 2022 gaat de Sint nog naar Haarlem, Utrecht en Muiden. Een week later, op zaterdag 19 november 2022 zijn er nog Sinterklaasintochten op Texel en ’s avonds laat op Urk. De boot is dan versierd met lichtjes. Op zondag 20 november is de Sint nog te vinden in Den Bosch en Groningen.

paard van sinterklaas
Lees ook: De geschiedenis van het paard van Sinterklaas

Vanaf 3 jaar naar een intocht

Met uw (klein)kind(eren) kan het leuk zijn om een intocht bij te wonen. De landelijke intocht in Hellevoetsluis zal druk zijn. U kunt er daarom ook voor kiezen naar een lokale intocht te gaan. Te jonge baby’s zullen er nog niet veel van meekrijgen, 24baby adviseert om vanaf ongeveer 3 jaar uw (klein)kind mee te nemen. Is er nog een jonger broertje of zusje? Vanaf 18 maanden kan het al wel interessant zijn om mee te kijken. Al begrijpt het kind er nog niet veel van dan.

Tips om een Sinterklaasintocht bij te wonen

Heeft u besloten om gezellig op pad te gaan samen? Bereid uw tripje dan vooraf goed voor. Kijk waar de intocht is en bedenk wat alvast een handige plek is om te gaan staan. Op de plek waar de Sint aankomt is het vaak het drukst. Als u vooraan staat met uw (klein)kind kan het zijn dat er veel geduwd wordt, omdat iedereen de Sint en zijn Pieten wil zien. Op een afstandje kan het daarom fijner voelen. Ook kunt u besluiten om verderop op de route te gaan staan. Vaak gaat de Sint met zijn gevolg nog een route te paard of lopend door de plaats heen. Laat de kinderwagen of buggy thuis. Het is vaak veel te druk om zoiets mee te nemen en de kans dat u uw (klein)kind kwijtraakt is alleen maar groter.

Vertrek op tijd

Ga ook op tijd van huis. In veel plaatsen is het druk rondom de intocht. Zo kunt u ook gemakkelijker een goede plek uitzoeken. Dan is het alleen nog even wachten. Kleed uzelf en uw (klein)kind goed aan, naar gelang de temperatuur. Te warm is vervelend, maar te koud is ook niet fijn. Helemaal als u een tijdje moet wachten.

Zakjes meenemen en buttons opdoen

Wat ook handig kan zijn, is om (plastic) zakjes mee te nemen voor elk (klein)kind. Zodra de Pieten langskomen delen ze graag pepernoten en snoepgoed uit. Om het gemakkelijker te maken, kunt u het lekkers in het zakje stoppen. Zo is de kans kleiner dat uw (klein)kind het snoepgoed laat vallen en dan beteuterd is. Het zorgt er ook voor dat de jaszak schoner blijft.

sinterklaas
Lees ook: Emina Zorlak: de symboliek achter snoepgoed van Sinterklaas

Naambandje

Iedereen probeert zijn of haar (klein)kind zo goed mogelijk in de gaten te houden en dichtbij. Maar toch kan het soms gebeuren dat een kleintje ineens wegglipt. Daarom kan het handig zijn om hem of haar een naambandje om te doen. Zet hierop de naam van het kind en uw eigen telefoonnummer. Voor wie al iets oudere kinderen heeft, kan ook een bepaalde plek afgesproken worden waar jullie elkaar weer treffen.

De Sinterklaasintocht op televisie kijken

Voor wie de drukte en mensenmassa’s teveel vindt, kan ook naar de landelijke intocht op televisie kijken. Bij de NTR op NPO Zapp (NPO 3) wordt de intocht uitgezonden vanaf 12.00 uur. Via de website van Zappelin is een versie met gebarentolk te zien. U kunt er dan thuis ook een feestje van maken met pepernoten en ander strooigoed. Wilt u zelf iets maken met pepernoten of speculaas? Kijk bij de recepten op onze website.

(Bron: Gemeente Hellevoetsluis, Leuk Met Kids, Mamaliefde, Waar Liefde Woont, Livis. Foto: TTStock/Shutterstock)

Geef een reactie