paard van sinterklaas

De geschiedenis van het paard van Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en zoals elk jaar neemt hij zijn paard mee. Veel mensen zullen deze witte schimmel kennen als Amerigo, maar in 2019 maakt het Sinterklaasjournaal bekend dat de sint een nieuw paard heeft. Een mooi moment om in de geschiedenis van deze bekende schimmel te duiken.

Sinterklaas wisselt vaker van paard

Het is niet de eerste keer dat Sinterklaas van paard wisselt. Ondanks dat er al langer Sinterklaasintochten zijn, krijgt het paard van Sinterklaas in het jaar 1950 voor het eerst een naam. Van 1950 tot 1955 loopt Majestuoso mee tijdens de landelijke intochten. Daarna wordt het stokje overgedragen aan Bionda Majestuoso. In 1559 krijgt de sint weer een nieuw paard, deze keer het is het de beurt aan Bianca. Dit paard rijdt Sinterklaas tot 1963 over de daken rond. In 1964 mag paard Petra deze rol eenmalig vervullen.

Sasmona tijdens de intocht in 1967.

Sasmona en Schimmel

Met de komst van Adrie van Oorschot als Sinterklaas, wordt Sasmona het paard van de goedheiligman. Sasmona wordt de voernaam voor verschillende schimmels die de rol van het paard van Sinterklaas vervullen tussen 1965 en 1974. In de 10 jaar die daarop volgen neemt Nico, een politiepaard uit Boxtel de rol over. Het paard wordt echter geen Nico, maar Schimmel genoemd.

Jasper en Juan

In 1986, het jaar waarin Bram van der Vlugt de rol van Sinterklaas op zich neemt, rijdt paard Jasper de sint rond door Zutphen, waar de intocht dat jaar plaatsvindt. Een jaar later wordt Jasper opgevolgd door Juan, die tot en met 1989 het paard van Sinterklaas mag zijn.

Paard van Sinterklaas

Okki in zijn rol als Amerigo tijdens de intocht van 2014.

Amerigo

In 1990 maken we kennis met Amerigo. De rol van deze bekende schimmel wordt gespeeld door een politiepaard die ook echt de naam Amerigo draagt. In 2010 gaat Amerigo met pensioen en loopt Okki voor het eerst mee tijdens de intocht, dit blijft hij tot en met 2018 doen. Al die tijd draagt ook Okki de naam Amerigo.

paard van Sinterklaas

Oud-politiepaard Amerigo geniet sinds 2010 van zijn pensioen.

Ozosnel

En dan komt in 2019 het moment dat na bijna 30 jaar trouwe dienst, wordt aangekondigd dat Amerigo met pensioen gaat. Daarom maakt paard Ozosnel zijn intrede tijdens de intocht in Apeldoorn. De naam komt van het sinterklaasliedje ‘Hoor de wind waait door de bomen’ waarin de passage ‘Ja hij rijdt in donkere nachten op zijn paardje, oh zo snel’ voorkomt.

Niet veel geschikte schimmels

Het is waarschijnlijk een hele zoektocht geweest om het nieuwe paard van Sinterklaas te vinden. Rond Sinterklaastijd is er namelijk altijd een tekort aan geschikte schimmels. Dit komt doordat veel paarden tegenwoordig een stuk temperamentvoller worden gefokt en niet als werkpaarden met een rustig karakter.

(Bron: Paardenencyclopedie Bokt.nl, Wikipedia, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Lies says:

    Mijn kleinzoon (net 4 jaar geworden) was echt verdrietig; hij dacht dat Amerigo dood was. Hij ging er van uit dat Amerigo net zo oud zou worden als Sinterklaas. Hij vindt er niets aan dat er nu een zwart paard is. (ik was er zelf nog niet van op de hoogte, hoorde het van hem).
    Ik begrijp ook echt niet dat dit veranderd moet worden, de correctheid slaat steeds meer door en wordt zo langzamerhand absurd.