musea weer open

De musea zijn weer open, maar ook een online bezoek blijft mogelijk

Half maart 2020 moeten alle musea door het coronavirus de deuren sluiten. Al snel komen veel culturele instellingen met een alternatief: de virtuele rondleidingen. Een groot succes en meer alternatieven die vanuit huis te bekijken en beluisteren zijn volgen. Nu de meeste musea weer opengaan, lijken ze niet meer nodig. Toch blijven de meesten doorgaan met deze vorm van museumbezoek. En dat is goed nieuws voor wie nog steeds niet makkelijk eropuit kan. 

Alternatieven

Als alternatief voor een echt museumbezoek, zijn verschillende instellingen gestart met een digitale tentoonstellingen, 360-graden-tours, blogs, podcasts en rondleidingen speciaal op de sociale media-kanalen. En dat blijkt succesvol. De virtuele toer door het Achterhuis van het Anne Frank Huis en de podcast van het Rijksmuseum zijn enorm populair. Het Van Gogh Museum weet via Facebook meer mensen wereldwijd te bereiken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt mede doordat het museum een Facebook-boekenclub en videotours heeft gepubliceerd.

Maar er zijn meer musea die online hun activiteiten bij de mensen thuis wil brengen. Zo heeft het Groningen Museum een interactieve 360-graden tour ontwikkelt. Een wandeling door het museum gewoon vanuit  huis.  Het Kunstmuseum Den Haag begint direct na de lockdown te experimenteren met wekelijkse virtuele rondleidingen.

Open en online

Ondanks dat de musea nu weer bezocht mogen worden, gaan de online alternatieven ook gewoon door. Sommige musea in afgeslankte vorm, maar sommigen hebben het aanbod online zelfs uitgebreid. Want hoewel ze nu weer open zijn, blijven grote bezoekersaantallen nog uit. “Er zijn immers minder toeristen uit het buitenland en er is ook nog altijd een kwetsbare groep die er minder op uit gaan”, aldus de Museumvereniging, de brancheorganisatie van Nederlandse musea tegen de NOS.

Nog meer kijken?

Behalve musea zijn er ook andere manieren van virtueel reizen mogelijk. Zo kunt online een reis maken lans de nationale parken van Amerika. Of breng een bezoek aan het British Museum in Londen, het Uffizi in Florence of in paleis Schönbrunn in Wenen. Maar ook de Nederlandse dierentuinen open virtueel hun deuren. De Keukenhof bleef dit jaar gesloten voor publiek, maar het opende de deuren voor MAX. In een tweedelige serie kreeg u een kijkje in een bloeiende, maar verlaten Keukenhof. Gemist? U kunt het hier terugkijken.

(Bron: NOS, archief)

Geef een reactie