Van Gogh

Bij deze musea hangen Van Goghs aan de wand

Het Noordbrabants Museum heeft een nieuw werk van Vincent van Gogh gekocht en daardoor staat de Van Gogh-teller daar nu op 12 werken. Dit is overigens niet het enige museum waar behoorlijk wat Van Goghs aan de muur hangen. In de volgende musea hebben ze er ook aardig wat.

 Kröller-Müller Museum in Otterloo

In dit museum op de Hoge Veluwe is de privéverzameling van het kunstverzamelaars-echtpaar Helene Müller en Anton Kröller te zien. Op aanraden van kunstpedagoog H.P. Bremmer beginnen zij aan het begin van de 20e eeuw een Van Gogh-verzameling. Het resultaat? De op 1 na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, bestaande uit maar liefst 90 werken. De schilderijen en tekeningen worden tentoongesteld in een speciale vleugel van het museum en bevat zowel vroeg werk als schilderijen die hij later in Frankrijk heeft gemaakt. De verzameling bevat verschillende topstukken, waaronder Caféterras bij nacht uit 1888 (zie hieronder).

caféterras

Van Gogh Museum in Amsterdam

Bij leven verkoopt Vincent van Gogh slechts 2 schilderijen, maar inmiddels zijn zijn werken bijzonder waardevol en populair.  Mensen uit binnen- en buitenland willen zijn schilderijen bewonderen en 1 van de plekken waar dit goed kan is het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum heeft een grote collectie van zo’n 200 schilderijen en 500 tekeningen en bevat veel van zijn bekendste werken. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Zonnebloemen uit 1889 en Amandelbloesem uit 1890.

Zonnebloemen

Zonnebloemen

Amandelbloesem

Amandelbloesem

Rijksmuseum in Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam hangt vol werken van de beste schilders uit de Nederlandse geschiedenis en daarom mag Vincent van Gogh hier niet ontbreken. Het museum heeft een aantal schilderijen, maar vooral veel tekeningen die hij heeft gemaakt tijdens zijn periode in Frankrijk. Ook is er een schets bij van een vroeger werk: De Aardappeleters.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam

Booijmans van Beuningen heeft een relatief grote verzameling van Goghs, maar sommige werken hangen momenteel in het depot. Werken die wél aan de wand hangen, zijn onder meer een schilderij van de Populierenlaan in Nuenen (Noord-Brabant). Van Gogh maakt het aan het begin van zijn carrière, voordat hij naar Frankrijk vertrekt. De  kunst die hij in Nederland maakt, is vrij donker, maar dit schilderij is daar een uitzondering op. Dat komt omdat Van Gogh het meeneemt naar Frankrijk en daar wat lichte accenten toevoegt.

Overige musea

De bovenstaande musea hebben allemaal meerder werken van van Gogh in de collectie, maar er zijn ook een aantal met een kleinere verzameling. Binnen deze categorie vallen de volgende musea

  • Museum de Fundatie in Zwolle
  • Het Dordrechts Museum in Dordrecht
  • Het Drents Museum in Assen
  • Het Groninger Museum in Groningen
  • Het Centraal Museum in Utrecht
  • Het Stedelijk Museum in Amsterdam
  • Gemeente Museum in Den Haag
  • Collectie De Boer in Amsterdam

(Bron: websites musea, Van Gogh Village Nuenen, ANP

Geef een antwoord