Deventer Boekenmarkt

De Deventer Boekenmarkt is er weer

Boekenliefhebbers doen er op zondag 6 augustus 2017 goed aan om een bezoek aan Deventer te brengen. Daar wordt dan voor de 29ste keer de Deventer Boekenmarkt georganiseerd, de grootste van heel Europa.

Deventer boekenstad

Deventer is een echte boekenstad. In 1477 wordt hier het eerste boek volgens de nieuwe boekdrukkunst gedrukt. Sindsdien hebben verschillende drukkerijen, uitgeverijen, boekhandels en antiquariaten zich gevestigd in deze stad. Geen wonder dus dat hier sinds 1988 een grote boekenmarkt wordt gehouden. Deze bestaat uit 878 kramen die zijn verdeeld over een een 6 kilometer lange route die door de hele stad loopt.

Impressie van de Deventer Boekenmarkt.

Impressie van de Deventer Boekenmarkt.

De markt trekt behoorlijk wat bezoekers. Jaarlijks kan de markt op zo’n 130.000 belangstellende rekenen. Zij komen voor de tienduizenden boeken die hier uitgestald staan, maar ook voor de vele tijdschriften, kaarten en alle aanverwante.

Wachtlijst

De markt is met 130.000 bezoekers niet alleen populair onder de bevolking, maar ook onder handelaren in boeken. Zij komen uit het hele land om hun waar te verhandelen op de markt. Het Algemeen Dagblad schrijft dat er zelfs een heuse wachtlijst is voor ondernemers die hun boeken willen uitstallen in de Deventerse straten. Momenteel bestaat deze lijst uit zo’n 40 namen. Zij hopen allemaal dat er tijdens 1 van de volgende edities wel plek is voor hun kraam.

Maarten Luther

Rondom de boekenmarkt zijn ook veel andere activiteiten. Zo staat de Protestantse Kerk in de stad de hele dag in het teken van het boek der boeken: de bijbel. Er is speciale aandacht voor Maarten Luther, die precies 500 jaar geleden begon met zijn manifestatie tegen de Rooms-Katholieke kerk. Reformator Luther wordt in de 15de eeuw geboren en probeert tijdens zijn leven onder andere de bijbel toegankelijker te maken. Zo heeft hij een eigen versie van het Nieuwe Testament geschreven.

Ook is er op 5 augustus ook al een aparte markt voor liefhebbers van lp’s in de binnentuin van poppodium Burgerweeshuis. Deze start om 10:00 uur en duurt tot 17:00 uur

Praktische informatie

De 29ste Deventer Boekenmarkt begint op zondag 6 augustus 2017 officieel om 9:30, maar om 7:00 uur zijn de eerste bezoekers al aanwezig. De markt is goed bereikbaar per trein. Station Deventer ligt op 3 minuten lopen. Stippel van tevoren wel uw route uit, want er wordt in het oosten van Nederland aan het spoor gewerkt. Tussen Zutphen en Dieren en tussen Zutphen en Apeldoorn rijden stopbussen. Liever met de auto? Vlakbij de stad is er een extra parkeerplaats geopend waar u de auto neer kunt zetten. Vervolgens wordt u naar de stad gebracht met een pendelbus. Let op: het parkeren kost wel geld. Met de fiets komen kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende (bewaakte) fietsenstallingen in Deventer.

Gaat u naar de  Deventer Boekenmarkt?

(Bron: site Deventer Boekenmarkt, ANP, Deventer Post, AD)

Geef een reactie