4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: over vorstelijke momenten met Boudewijn de Groot, Maffe Monarchen, 17e eeuws eten en polariserende sinterklaasgedichten

In deze aflevering van de 4 van de Villa hebben we het over vorstelijke momenten. En die zijn er genoeg. Zo bespreekt Jurgen van den Berg met chef-kok en schilder Ernst de Witte ons over een vorstelijke tentoonstelling. Paul Rem en Cathelijne Blok vertellen over hun podcast Maffe Monarchen. Met Boudewijn de Groot praat Jurgen over Lennaert Nijgh en dichter Jan J. Pieterse en sinterklaashistoricus Frits Booy schuiven aan over een heerlijk avondje. 

17e eeuwse eetcultuur

Hoe was de Hollandse keuken in de 17e eeuw? Was de stamppot en de gehaktbal toen ook al zo in trek? De tentoonstelling Aan tafel van het Rijksmuseum laat de Nederlandse eetcultuur van de 17e eeuw zien. Chef-kok én schilder Ernst de Witte neemt ons mee in de geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Vorstelijke Maffe Monarchen

Van vorstelijk eten in de 17e eeuw naar chique paleizen en hun bewoners met maffe en vreemde gewoontes. Dit zijn de voorwaarden om besproken te worden in de door Cathelijne Blok en Paul Rem gemaakte podcast Maffe Monarchen, over koningen, koninginnen en andere royals. Een andere vereiste: er moet een morbide randje aan de monarchen zitten…

Boudewijn de Groot

Van maffe monarchen naar een man die in zijn enorme carrière regelmatig over adellijke types zong: Boudewijn de Groot. Met hem gaat Jurgen terug naar 28 november 2002, de dag waarop tekstschrijver en dichter Lennaert Nijgh overleed. Nijgh was verantwoordelijk voor het merendeel van de liedteksten van De Groot.

Sinterklaas

Het kon wel ‘s een pakjesavond onder grote hoogspanning worden. Want wat nou wanneer je een gedicht moet maken voor je zwager die politiek gezien totaal anders in de wedstrijd zit dan jijzelf? Hoe ver kun je gaan met je rijmelarij zonder dat de chocoladeletters en pepernoten door de lucht vliegen tijdens pakjesavond? Dichter Jan J. Pieterse en Sinterklaashistoricus Frits Booy geven de ultieme handvatten voor ‘n vredelievend sinterklaasfeest.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie