4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: over vogelvrij met Edwin Rutten over Rita Reys, trekvogel de Kanoet, verdwijningen in de Bermudadriehoek en de films van Ed van der Elsken

In deze aflevering van de 4 van de Villa hebben we het over vogelvrij zijn en vrije vogels, daar is een hoop over te bespreken. Jurgen van den Berg is een weekje met vakantie dus u kunt in deze podcast luisteren naar gesprekken die Elles de Bruin en Margreet Reijntjes voeren. Edwin Rutten komt langs om over jazzzangeres Rita Reys te praten, het gaat verder over trekvogel de kanoet, verdwijningen in de Bermudadriehoek en de films van Ed van der Elsken.

Rita Reys

Het is deze week 17 jaar geleden dat Rita Reys de Edison Jazz Oeuvreprijs krijgt. Over de Edison oeuvreprijs en Rita Reys vertelt haar collega en vriend: jazzzanger en presentator Edwin Rutten. Zo deelt hij een bijzondere anekdote over een nummer van Burt Bacharach die haar uiteindelijk een gouden plaat opleverde.

Zo vogelvrij als de kanoet

Rob Buiter bleef de kanoet maar tegenkomen tijdens zijn werk als natuurjournalist. De kustvogel die gedurende zijn leven de halve aardbol over vliegt, kan ons veel vertellen over hoe onze planeet eraan toe is. Daarom schreef Buiter een heel boek over de kanoet. Weet u hoe het vogeltje klinkt?

De Bermudadriehoek

Over vogelvrij gesproken. 78 jaar geleden verdwenen 5 vliegtuigen van de Amerikaanse marine in de Bermudadriehoek. Fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp schuift aan over dit incident. Kan hij opheldering geven over wat daar gebeurd is?

Films van Ed van der Elsken

Als u wil weten hoe het leven eruit zag in de jaren 60, 70 en 80 hoeft u eigenlijk alleen maar naar het werk van Ed van der Elsken te kijken. Hij maakte wereldberoemde foto’s, maar ook verschillende films. Die films heeft filmmuseum Eye nu, in samenspraak met de familie van Van der Elsken, opnieuw gedigitaliseerd en online gezet. Wat we gaan zien, dat weet Joyce Roodnat, zij schreef over de films van Van der Elsken in haar boek Hee… zie je dat!?. 

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie