4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: over leven en dood – filmfestival Sterf!, perspectief voor levenslang gestraften, slachtofferschap en de Dik Voormekaar Show

Leven en dood, dat is het thema dat deze week in de 4 van de Villa centraal staat, een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 1. Deze aflevering gaat Jurgen van den Berg onder meer in gesprek met Enny Das, organisator van het filmfestival Sterf! Hij praat ook met Wiene van Hattum, zij strijdt voor de grondrechten van mensen met levenslang. Gedragstrainer Dennis de Getrouwe vertelt over het omslagpunt in zijn leven. Hij schreef het boek: Slachtoffers bestaan niet!. En leven…is ook lachen en dan kom je al gauw uit bij de Dik Voormekaar Show. 

Filmfestival Sterf!

Het filmfestival Sterf! wordt georganiseerd door Enny Das, hoogleraar ‘communicatie en beïnvloeding’. Haar missie: de dood uit het verdomhoekje halen. Op dit filmfestival draaien films die allemaal iets met de dood te maken hebben. Ze hoopt dat mensen op deze manier met elkaar in gesprek gaan over de dood.

Levenslang

Wiene van Hattum wil iets anders bespreekbaar maken: ze zet zich in voor mensen die levenslang hebben gekregen, want ook zo iemand moet perspectief op vrijheid hebben. Dat staat in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Toch komt het in Nederland maar zelden voor dat een langgestrafte gratie krijgt. (sinds 1986 is dat maar 3 keer gebeurd). Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders willen dat iemand met levenslang nooit meer buiten komt. Wiene van Hattum ziet dat dus anders, ze is oud-advocaat en docent strafrecht. En al 15 jaar strijdt zij met haar stichting Forum Levenslang voor een humanere behandeling van langgestraften.

Slachtofferschap

Voor Wiene van Hattum is het belangrijk dat er hoop is, want zegt ze, ieder mens kan zich nog ontwikkelen. Daar kan gedragstrainer Dennis de Getrouwe ook over meepraten. Hij schreef het boek ‘Slachtoffers bestaan niet!’. En hij weet waar hij het over heeft, want hij zat zelf lange tijd in de slachtofferrol. In de podcast vertelt hij hoe het hem gelukt is om hieruit te komen en wat hem dat gebracht heeft.

Dik Voormekaar Show

Leven en dood, best een zwaar thema, dus een beetje lucht mag wel. Ik ga met presentator Jan Rietman terug naar november 2019; toen bestond de radio in Nederland 100 jaar en werd de Dik Voormekaar show tot het beste radioprogramma in 100 jaar radio-geschiedenis gekozen. Een komisch wekelijks radioprogramma van André van Duin en Ferry de Groot.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie