4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: over de barricades opgaan – ‘bejaardentehuis’ terug?, aandacht voor cold cases, femicide, en verzinsels van Napoleon

In deze aflevering van de 4 van de Villa: de barricades op. De gasten van Jurgen van den Berg van deze week doen dat bijna allemaal. Zo gaat Gertien Koster de barricades op om femicide (oftewel vrouwenmoord) – te voorkomen.  Jurgen van den Berg praat ook met iemand die ternauwernood aan femicide is ontsnapt. Sandra Bindi wil meer aandacht voor cold cases, die haar oma verloor bij een roofmoord. En diverse politieke partijen gingen op de barricade voor het ouderwetse ‘bejaardentehuis’. Het woord barricade komt uit het Frans, het betekent: wegversperring. En daar kreeg keizer Napoleon meerdere malen mee te maken. Johan Kuiper schreef een boek over Napoleon.

‘Bejaardentehuis terug?’

Een paar politieke partijen zij de barricades opgegaan om de ‘bejaardentehuizen’ terug te krijgen, Bij SP en BBB stond het in het verkiezingsprogramma. Tinie Kardol is emeritus hoogleraar gerontologie (de wetenschap van het ouder worden) is zelf bestuurder geweest van een overkoepelende organisatie van woonzorgcentra. Hoe kijkt hij naar deze plannen?

Aandacht voor cold cases

Sandra Bindi gaat ook de barricades op, voor zogenoemde cold cases om precies te zijn. Haar oma kwam om het leven bij een roofmoord, die tot op de dag van vandaag onopgelost is. Sandra Bindi is bestuurslid van de Federatie Nabestaanden van Geweldslachtoffers. Samen met de Peter R. de Vries Foundation gaan ze korte filmpjes opnemen over misdaadzaken die op een dood spoor zitten. In de hoop dat dat nieuwe tips oplevert.

Op de barricades voor femicide

Het aantal vrouwen dat wordt vermoord door een man neemt pandemische proporties aan, stond onlangs in een VN-rapport. Om mensen te waarschuwen voor situaties die kunnen leiden tot femicide schreef Gertien Koster het boek: Stop femicide! – rode hakken als protest. Waarom zijn juist rode hakken hier het symbool voor? Gertien gaat dus de barricade op om dit soort moorden te voorkomen.

Verzinsels van Napoleon

Johan Kuiper ging niet zelf de barricades op, maar hij schreef over iemand die er geregeld mee te maken had in het Parijs van 1851: Napoleon. Een van de grote figuren uit de Europese geschiedenis. Maar wat blijkt? De keizer met zijn eeuwige steek en hand in de binnenzak heeft heel wat van z’n heldendaden verzonnen. Of op z’n minst flink aangedikt. Johan Kuiper is de schrijver van het boek De kleine Napoleon over het grootste talent van de keizer: verhalen verzinnen.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX

Geef een reactie