4 van de Villa Jurgen van den Berg over afscheid

4 van de Villa: het onterecht suffe imago van de boon, wat zeggen huishoudelijke apparaten over onze rolverdeling?, afscheid van de sigarenfabriek en Marcel van Roosmalen over Mister Vitesse Theo Bos

In deze aflevering van 4 van de Villa is het thema afscheid, want de gasten van Jurgen van den Berg kunnen daar deze week allemaal over meepraten. Zo praat Jurgen bijvoorbeeld met officieus Vitesse-historicus Marcel van Roosmalen over de sterfdag van Mister Vitesse oftewel voetballer en trainer Theo Bos. Ook Richard van der Donk is te gast, hij is eigenaar van Van der Donk Sigaren maar hij neemt binnenkort afscheid van zijn familiebedrijf. Na meer dan 100 jaar sluit de laatste actieve sigarenfabriek in Nederland haar deuren.

Waarom zouden we meer bonen moeten eten?

We moeten afscheid nemen van het slechte imago van de boon. Als Drents jochie zegt Jurgen net als Bartje: ‘ik bid niet veur bruune boonn’ en hij is niet de enige. Het eten van bruine bonen is niet populair. Toch zou het wel gezond en duurzaam zijn als we met z’n allen wat meer peulvruchten eten. Op de Wageningen Universiteit bedenken ze van alles om ons aan de bonen te krijgen. Onderzoeker Maaike Nieuwland houdt zich daarmee bezig, journalist en bonenfan Teun van de Keuken praat ook mee.

De verhalen achter huishoudelijke apparaten

U verwacht het misschien niet, maar uw föhn of koffiezetapparaat kan later nog weleens historische waarde krijgen. Huishoudelijke apparaten zeggen namelijk van alles over de tijd waarin ze zijn gemaakt. Zo hebben we bijvoorbeeld afscheid genomen van de tijd waarin huishoudelijke apparaten ontwikkeld werden voor de vrouw en dat ziet u terug in het design. In het Design Museum in Den Bosch is vanaf komend weekend de tentoonstelling: ‘Mannen, vrouwen en hun apparaten’ te zien. De directeur van het museum Timo de Rijk vertelt erover.

Afscheid van de laatste sigarenfabriek van Nederland stopt

Hans Wiegel, prins Bernhard, Winston Churchill, het zijn (of waren) bekende sigarenrokers. En dan van specifiek één merk: de Van der Donk sigaren. Al meer dan 100 jaar een begrip in Nederland. Maar het bedrijf stopt ermee. Eigenaar Richard van der Donk deelt het verhaal achter dit besluit en de rijke geschiedenis van het familiebedrijf. Afscheid van de laatste sigarenfabriek van Nederland.

Marcel van Roosmalen over Theo Bos

Marcel van Roosmalen, officieus Vitesse-historicus vertelt over Vitesse-boegbeeld Theo Bos, hij overleed 11 jaar geleden. Van Roosmalen kende Bos goed, hij schreef over hem het boek Het is zoals het is. Nadat bij Theo Bos alvleesklierkanker was geconstateerd vroeg hij Van Roosmalen dit boek te schrijven.

(Foto: ©Stijn Ghijsen/MAX)

Geef een reactie