4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: emoties en verborgen verhalen – Eenzame uitvaarten, het juridisch sprookjesboek, onderzoek naar tranen en hoorspel The War of the Worlds

In deze aflevering van de 4 van de Villa spreekt Jurgen van den Berg met zijn gasten over emoties en verborgen verhalen. Advocaat Noa de Leon van den Berg vertelt over het Groot Juridisch Sprookjesboek. Marlies Gijs van de Universiteit Maastricht praat over haar onderzoek naar tranen. Govert Schilling blikt terug op het hoorspel The War of the Worlds dat in 1938 de Verenigde Staten opschudde. En Joris van Casteren duikt in de verborgen verhalen van mensen die eenzaam sterven.

Eenzame uitvaarten

Deze week is Joris van Casteren 5 jaar coördinator van stichting De Eenzame Uitvaart. Niet bepaald een doorsnee bijbaantje. Hij nam die functie op zich nadat de geestelijk vader van de stichting, stadsdichter Frank Starik, plotseling overleed. Want, zo is de gedachte, de eenzame doden die geen enkel sociaal netwerk hadden, hebben ook recht op een mooi afscheid. Met een gedicht op maat en passende muziek.

Het Groot Juridisch Sprookjesboek

Sinds het begin der tijden vertellen mensen elkaar verhalen. Om elkaar te vermaken, te inspireren en om elkaar te waarschuwen. Sprookjes spreken tot de verbeelding en bevatten wijze lessen over goed en kwaad, over familie en eenzaamheid, over de dood en de liefde. Sprookjes vertonen opvallend veel overeenkomsten met Het Recht. Dat gaat immers ook over goed en kwaad. En is helemaal niet zo saai als mensen weleens denken. Alle reden voor advocate Noa de Leon van den Berg om het Groot Juridisch Sprookjesboek te schrijven.

Onderzoek naar tranen

De één kan ze zo oproepen en de ander huilt nooit en heeft dus geen tranen. Volgens microbioloog Marlies Gijs van de Universiteit Maastricht zijn tranen nuttiger dan we denken. Ze doet er al jaren onderzoek naar. Ze beschrijft in deze podcast haar fascinatie voor tranen. Zo kwam ze er onder meer achter dat je uit een traandruppel kunt constateren of iemand alzheimer heeft.

Hoorspel The War of The Worlds

Op 30 oktober 1938 ontstaat er in de Verenigde Staten een ware massahysterie. Op die dag wordt er op de radio het hoorspel The War of the Worlds uitgezonden. Een journalist beschrijft een invasie van marsmannetjes, het hoorspel is zó realistisch dat veel mensen niet doorhebben dat het fictie is. Jurgen van den Berg blikt erop terug met wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie