4 van de Villa Jurgen van den Berg over afscheid

4 van de Villa: Dutch Treat en andere vergeten Nederlandse films, ook telefoonverbod voor volwassenen?

In deze 4 van de Villa kunt u weer luisteren naar gesprekken, gevoerd door presentator Jurgen van den Berg. Hij praat deze aflevering met zijn gasten door over het thema ‘het onverwachte’. Over vergeten Nederlandse films uit de vorige eeuw bijvoorbeeld, die meer de moeite waard zijn dan u op voorhand zou verwachten. En over de onverwacht grote invloed van onze smartphone: is die zelfs zo groot dat ook volwassenen een smartphoneverbod moeten krijgen?

Familiegeschiedenis Natacha Harlequin

Advocaat en programmamaker Natacha Harlequin dook voor de vierdelige MAX-serie Sporen van slavernij in haar familiegeschiedenis. En wat ze tegenkwam, leek wel een filmscript. Het plot: plantagehouder in Suriname die een tot-slaaf-gemaakte-vrouw vrijkoopt, met haar trouwt en kinderen krijgt. Ze dook in het leven van Sofia van Bunschoten en Alexander McDonald. Wie waren zij?

Vergeten Nederlandse films

De Zeemeerman, Bastille, De Gordel van Smaragd en Dutch Treat: 4 filmtitels uit de jaren 80 en 90. In de podcast Dutch Treat, vernoemd naar een film uit 1987 over de Dolly Dots, staan filmkenner Jurriaan Gorter en scenarioschrijver Michel Bonset stil bij ‘vergeten’ Nederlandse films uit de jaren 70, 80 en 90. Wat maakt die films ook in deze tijd de moeite waard?

Tassenontwerper met een visuele beperking

Hoe is het om visueel beperkt te zijn in een samenleving die steeds visueler wordt? Daarover gaat de MAX-documentaire Blind Vertrouwen. Daarin worden drie mensen met een visuele beperking gevolgd. Eén is van hen is Annemarie Nodelijk. Ze heeft een tassenlijn en haar doel is om een grote modeshow te organiseren.

Ook telefoonverbod voor volwassenen?

De kerstvakantie is achter de rug en scholieren zitten weer in de klas maar zonder mobiele telefoon: het telefoonverbod op middelbare scholen is namelijk ingegaan. Ook volwassenen moeten hun telefoongebruik beter in de hand houden. Door telefoongebruik zijn we allemaal veel ongezonder en ook nog eens minder productief. Dat zegt neuropsychiater Theo Compernolle. Hij pleit al veel langer voor een telefoonverbod op scholen én op de werkvloer.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: ©Stijn Ghijsen/MAX)

Geef een reactie