4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: de medische omerta, een reuzencongres, de reserveringssamenleving en kunst in een duinpan

Deze week in de 4 van de Villa gaat het over outsiders, want het is de week van de outsiders. Alle podcastgasten het erover of ze zijn het zelf. Jurgen van den Berg praat met Jim Reekers over omdenken, met Tanya Commandeur over de langste man van Nederland, over niet reserveren en spontaan een ‘hapje eten’ en met Cathalijne Blok over het kunstwerken die de moeite waard zijn.  

De medische omerta

Jarenlang gaat oud-hoogleraar Jim Reekers fluitend naar zijn werk in het Amsterdam Medisch Centrum. Maar na z’n pensionering denkt hij na over de dagelijkse praktijk in de medische wereld. Hij schrijft zijn gedachten op in een boek: De medische omerta. En dat liegt er niet om, want outsider Reekers zegt: artsen houden elkaar voortdurend de hand boven het hoofd, denken vooral aan hun eigen portemonnee en te weinig aan de patiënten.

De reus van Amsterdam

We gaan terug naar augustus 1956. Toen werd in Kassel, in Duitsland een zogenoemd ‘reuzencongres’ gehouden: allerlei lange mensen uit de hele wereld kwamen daar bij elkaar. Nederland werd onder anderen vertegenwoordigd door de langste man van Nederland, Albert Kramer. Jurgen van den Berg praat erover met Tanya Commandeur. Zij heeft zich verdiept in het leven van Albert Kramer en een boek over hem geschreven: De reus van Amsterdam.

Outsiders over niet reserveren

Spontaan een hapje eten in de stad, nu bedenken dat je morgenochtend met de trein naar Londen wil of zomaar even naar de bioscoop of het theater. Zomaar iets op de bonnefooi doen wordt steeds lastiger. Zorgt deze ‘reserverings-samenleving’ ervoor dat de spontaniteit uit ons leven verdwijnt? Met Beate Völker, hoogleraar stadssociologie aan de Universiteit Utrecht en Robin Berben, eigenaar van Sjiek een café waar je juist niet kunt reserveren, praten we hierover.

Kunst die de moeite waard is

Een plassende ijsbeer in Amersfoort en een metershoog beeld van een zwarte vrouw in Rotterdam. Het zijn zomaar 2 kunstwerken die deze zomer nogal de aandacht hebben getrokken. Maar er is in Nederland nog veel meer kunst in de openbare ruimte die de moeite waard is. Jurgen van den Berg vraagt Cathelijne Blok, oprichter en creatief directeur van online en offline kunstplatform The TittyMag haar favoriete werk op een voetstuk te zetten.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie