wespen zijn ook nuttig

Wespen zijn niet alleen lastig, maar ook nuttig

Het voorjaar van 2020 verloopt tot nu toe zeer zonnig. Dat betekent veel buiten zijn en genieten in de tuin of op het balkon. Eén van de nadelen van buiten zijn en buiten eten, het trekt wespen en andere insecten aan. Maar wie denkt dat de wesp alleen maar vervelend en onnodig is, heeft het mis. Ze zijn namelijk hartstikke nuttig. 

Steken

Het eerste gevoel dat een wesp vaak oproept is ‘hij kan steken’. Dat klopt als een bus. Wespen kunnen steken en de steek kan zeer pijnlijk zijn. Sommige mensen krijgen zelfs een allergische reactie van een steek of kunnen in een anafylactische shock raken. In zo’n geval dient u direct 112 te bellen. Ook als u wordt gestoken in de mond, nek of na een steek duizelig of misselijk wordt is het aan te raden de hulp van een arts in te roepen. De hevige reactie wordt veroorzaakt door het gif dat de wesp afgeeft bij de steek.

Dol op insecten

Wespen voeden hun jongen met vlees, met insecten bijvoorbeeld. En daar komt het nut van de wesp tevoorschijn. Want behalve de wesp, zijn ook vliegen en muggen vervelende insecten als u net lekker in de tuin zit. De wesp is dol op deze insecten en ruimt ze dus ook graag voor u op. Eén wesp vangt misschien maar net 1 tot 2 insecten per uur, maar als een heel nest wespen aan de slag gaat, dan verslinden ze al snel zo’n 7500 insecten per uur. En dat is behoorlijk en scheelt u een hoop werk. Een soort natuurlijke ongediertebestrijder.

Kleine bijdrage, groot gebaar

Naast nuttige insecten-opruimers zijn wespen ook nog op een andere manier nuttig. Ze bestuiven namelijk net als de bij en de hommel bloemen en gewassen. Als de wespenkoningin uit haar winterslaap ontwaakt neemt ze voeding uit de nectar van planten mee en bestuift later in het seizoen laat bloeiende planten zoals aardbeien en frambozen. Daarnaast schrapen ze het vruchtvlees van fruit in de boom om beter bij  de nectar te kunnen (daar zijn ze namelijk dol op!) en het pulp wat dan op de bodem valt, wordt in sommige gevallen weer een nieuwe boom. De bijdrage van de wesp is misschien niet zo groot als die van de bij en de hommel, maar ze werken hard mee.

Maatregelen

Door het aanhoudende warme en droge weer zijn de wespen er in het voorjaar van 2020 vroeg bij. Normaal gesproken laten zij zich vooral in augustus pas zien. Mocht u veel last hebben, dan zijn er maatregelen die u kunt treffen. Zorg voor goede horren, dan komen ze in ieder geval zo min mogelijk naar binnen. Verjaag ze met geur, ze houden niet van de geur van verse kruiden, de geur van citroen en van geraniums. Lok de wespen, en niet de bijen, in een wespenval. Doe er bier met limonade in. Bijen houden niet van alcohol. En hoe moeilijk soms ook, het belangrijkste is om vooral rustig te blijven. Als u om u heen slaat worden ze alleen maar agressiever. Bedenk dat u nu weet dat ze ook nuttig zijn!

Lees ook: WespenallergieWat te doen tegen al die wespen?Aziatische hoornaar moet bestreden worden voor hij zich over Nederland verspreidt en Wespenoverlast 2019, wat is de verwachting? En tips om de overlast tot een minimum te beperken 

(Bron: RTL Nieuws/Rentokill/Milieu Centraal/bestijdingsservice)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Eten Wespen geen Vlinders en Lieveheersbeestjes? Alleen Vliegen en Muggen?

  2. Eline1950 says:

    Wespen eten niet alleen ongewenste insecten maar ook ham. Ham??? Jazeker, de ham van je brood. Wij waren 2 jaar geleden in Italië en tijdens het ontbijt op het terras kwam er gezellig een wesp over de tafel gekropen naar de ham op het schaaltje, daar nam hij een stukje van en dat knaagde hij tot een formaat, dat hij mee kon nemen. Ik had een foto, maar helaas die vind ik niet meer. Maar het zijn dus echte lekkerbekken en vleeseters ;-)))