Geluidsoverlast zorgt voor spanningen tussen buren onderling. Hoe voorkomt u het?

Wat te doen tegen geluidsoverlast van de (boven)buren?

Geluidsoverlast kan flinke spanningen tussen buren veroorzaken. Zeker in appartementen en flats met meerdere verdiepingen. Mensen vinden een zekere mate van burenoverlast acceptabel, maar het is goed om rekening met elkaar te houden. Met deze geluiddempende maatregelen voorkomt u geluidsoverlast.

Geluidsoverlast van buren

Over het algemeen kunnen buren best wat van elkaar verdragen. Vooral als de onderlinge verstandshouding goed is en de overlast hoofdzakelijk overdag plaatsvindt. Er kan sprake zijn van geluidsoverlast door contactgeluid en door luchtgeluid. Onder contactgeluid vallen loopgeluiden en geluid van spelende kinderen. Bij luchtgeluid gaat het om het mee kunnen luisteren met de gesprekken of muziek van een verdieping hoger.

Soms is geluidsoverlast onvermijdelijk doordat huizen, flat of appartement niet goed geïsoleerd zijn of oud en daardoor bij voorbaat al gehorig. In de zomer is er vaak ook meer overlast omdat we de ramen open hebben en meer buiten zitten.

Muziek en loopgeluiden grootste ergernissen

Uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) blijkt dat overlast van te harde muziek bovenaan staat in het klassement van meest hinderlijke buurgeluiden. Daarna volgen loopgeluiden, klussen en geluid van huisdieren. Vroeger was het heel gebruikelijk om de schoenen binnen uit te doen. Tegenwoordig dragen steeds meer mensen binnen schoenen. Doordat veel mensen vandaag de dag parket of laminaat op de vloer hebben liggen in plaats van tapijt, lijkt de noodzaak om schoenen in huis uit te doen kleiner. De huidige vloeren zijn namelijk eenvoudig schoon te maken. Als u onderburen heeft, is het echter wel zo buurvriendelijk om in huis pantoffels of slippers te dragen in plaats van schoenen. Dat voorkomt een hoop geluidsoverlast en daarmee irritatie. Overdag tolereren de meeste buren de loopgeluiden wel, maar ’s avonds en ’s nachts vormen ze een grote bron van frustratie. Gelukkig blijkt dat de meeste buren rekening met elkaar houden.

buren
Lees ook: Buren-etiquette: tips voor een goed burennetwerk

Goede isolatie

Goede isolatie is cruciaal om contactgeluid van bijvoorbeeld voetstappen te beperken. U kunt zowel de vloer als het plafond isoleren. Door de vloer te isoleren zorgt u ervoor dat uw onderburen minder geluidsoverlast ervaren. Het isoleren van het plafond helpt u juist tegen geluidshinder van de bovenburen.

U kunt tapijt als vloerbedekking gebruiken om uw onderburen minder tot last te zijn. Gelukkig zijn er ook opties als u liever geen tapijt op de vloer wilt. In dat geval is het mogelijk om een geluidsabsorberende ondervloer aan te leggen. Om effectief te zijn, moet deze wel los van de wanden liggen en niet worden vastgelijmd of -geschroefd aan de draagvloer. Ook kleden op de vloer dempen de loopgeluiden voor de onderburen.

Als u veel overlast ervaart van de bovenburen, kunt u het plafond isoleren. Het plafond verlagen met trillingsdempers ertussen is hiervoor een effectieve manier. Een andere optie is het aanbrengen van zachter materialen op het plafond, zoals steenwol of glaswol. Dit helpt vooral tegen luchtgeluid. Voor contactgeluid is een verlaagd plafond het effectiefst.

Houd rekening met elkaar

Naast het treffen van allerlei isolatiemaatregelen, kan simpelweg rekening houden met elkaar al een flink verschil maken. Let er bijvoorbeeld op dat u de muziek niet te hard zet, zeker niet als uw huis gehorig is. Overdag tolereren de buren heus wel wat geluidsoverlast, maar houd ’s avonds en ’s ochtends vroeg extra rekening met elkaar. Bent u aan het klussen? Ga dan niet te laat door. Er is geen wet, maar de regel is doordeweeks uiterlijk tot 22.00 uur en in het weekend tot uiterlijk 20.00 uur. Stel buren van tevoren op de hoogte en als het lang duurt, vraag af en toe of zij niet te veel hinder ondervinden. Heeft u spelende (klein)kinderen? Leg dan bijvoorbeeld een speelkleed onder de blokken en speelgoedautootjes om het geluid te dempen.

Ga het gesprek aan

Probeer er, indien u toch geluidsoverlast van de buren ervaart, gezamenlijk uit te komen. Ga het gesprek aan. De meeste buren zijn best bereid om rekening met elkaar te houden als zij horen dat anderen last van hen hebben. In sommige gevallen zijn zij er zich niet van bewust dat zij overlast veroorzaken. Komt u er samen echt niet uit? Bekijk dan de opties voor buurtbemiddeling. Dat is een laagdrempelige manieren om onderlinge conflicten op te lossen. Bij buurtbemiddeling proberen buren met behulp van vrijwillige buurtbemiddelaars tot een oplossing te komen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van welke leefgeluiden buren van elkaar moeten accepteren en wat u kunt doen als er te veel overlast is.

(Bron: Telegraaf, Akoestiekwinkel, NSG, Isolatie-info, Isolatienoord, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Kikki says:

  Ik heb ook erg veel last van mijn bovenburen. Ik vind het eerlijk gezegd van de zotte dat u in bovenstaande artikel adviseert om desnoods je plafond te verlagen en te isoleren om maar af te zijn de zijn van de geluidsoverlast van de associale buren als niets helpt???? Heeft u aan de kosten gedacht en kan iedereen dit betalen? Ergo! De huizen zijn al zo klein en laag, ons leven speelt zich noodgedwongen vnl binnen af, moeten we dan ook deze ruimte verkleinen omdat associalen/egoisten lak hebben aan een ander en de regels aan hun laars lappen??? Helaas zijn het meestal mensen uit een bepaalde groep als ik de overige bewoners van dezelfde complexen mag geloven, wij kampen helaas allemaal met hetzelfde probleem. Het harde gepraat, het constante geschreeuw van de mensen over hun balkons en ook buiten als de kinderen spelen, het is een crime! We kunnen ook niet eens meer op onze balkons zitten omdat er illegaal gekookt en/of gebarbequed wordt op de balkons, dat harde gepraat, het gooien van rotzooi naar beneden dat meestal op je balkon beland. Nee mensen, verhuizen naar de hei is geen optie want ik/wij wonen hier al meer dan 60 jaar vreedzaam met elkaar tot de laatste jaren. Het is een ghetto aan het worden!
  WAT IS ER MIS MET: het verbieden van bepaalde materialen op de vloer? Het VERPLICHT stellen van dempingsmateriaal desnood een paar lagen???? U heeft geen idee wat voor slechte mensen op deze wereld leven!!! Ze hebben al andere buren bedreigd omdat deze ook het lef hadden om te klagen over de geluidsoverlast en wat dies meer zij!!!! Het zou veel eenvoudiger zijn om deze richtlijnen in het hele land en desnoods in heel de wereld toe te passen dan zou 90% van de problemen opgelost zijn!!! Ik/wij hebben geen keus, we wonen al 30 tot 60 jaar met veel plezier in de ze omgeving en we willen ons niet laten wegjagen noch willen we verhuizen op onze leeftijd. Die paar jaar dat ons nog rest, zullen we helaas in ergenis moeten slijten want verhuizen na al die mooie jaren is geen optie, dan kan ik net zo goed dood zijn, dat is het enige dat ons nog rest want ik vertik het om te verhuizen, dat kan ik ook niet meer opbrengen. Oordoppen helpen niet want dat gebonk boven je dat dreunt door. Ik/wij hadden nooit eerder in die 35 jaar last gehad van de vorige bewoners!!!!! Het is volgens mij een kwestie van de vloer en de demping, bemiddeling heeft niets geholpen!!!

  Fedal says:

  Wat is geluidsoverlast nou precies? Als de onderburen kunnen horen wie er op de wc pot een kleine behoefte doet…is dat overlast? Volgens onze onderburen vroeger dus wel.
  Of als een gehandicapt kind ’s nachts om 23.45 buiten op de plaats rondloopt en rare geluiden maakt die de hele straat kan horen…is dat geluidsoverlast? Volgens de politie wel…sommige hebben hier over geklaagd. Reden dat die jongen buitenloopt is omdat hij vaak niet te houden is binnen. Een half uurtje “uitkuren” doet hem goed en kan hij daarna goed slapen. Nou heeft de politie en woonstichting verklaard dat hij dit niet meer mag doen, en nu kan de buurt die jongen de hele nacht horen schreeuwen. Ouders moeten hier een oplossing voor vinden anders kan het kind uit huis worden geplaatst. Dat zeggen zijn ouders tenminste.
  Wat ik wil zeggen…denk ook eens aan andere. Niet elk geluidje is te dempen.