Wespennest

Wespennest in uw tuin? Zo herkent u het

Door het warme en droge weer zijn er in de zomer van 2022 veel wespen. De kans op een plaag is daardoor groot. Ook in uw tuin kunnen wespen zich nestelen. Maar hoe herkent u een wespennest? Wij zetten een aantal kenmerken op een rij.  

Zomer

In de zomermaanden zijn wespen niet te missen. Vooral als u een sterk geurende (zoete) maaltijd eet of een opvallende parfum draagt is de kans aanwezig dat ze op bezoek komen. Maar wanneer het er erg veel zijn en ze van en naar dezelfde plek vliegen, zou er weleens een nest kunnen zijn.

wespen zijn ook nuttig
Lees ook: Wespen zijn niet alleen lastig, maar ook nuttig

Nest herkennen

Mocht er een wespennest in uw tuin zitten, dan kunt u het herkennen aan veel wespen op 1 plek, maar er zijn nog een aantal kenmerken. Het nest heeft een ronde tot ovale vorm met een grijzige kleur. Het huis voor de wespen lijkt van papierachtig materiaal te zijn gemaakt. Soms zit het nest goed verstopt in de grond, een struik, heg, holle boomstronk, in of bij een tuinhuisje of aan de dakrand.

Overlast van wespennest

De overlast die u kunt ervaren van een wespennest is erg vervelend. De wespen kunnen op u en uw eten afkomen. Ook zullen ze veelal bij de vuilnisbakken te vinden zijn en op fruit aan bomen. Daarnaast kunnen ze u steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Kom daarom niet te dichtbij en vermijd zo veel mogelijk het gebied waar het nest zich bevindt.

Niet slaan

Komen er toch 1 of meer wespen in de buurt? Probeer dan vooral niet te slaan. Dan voelen ze zich alleen maar meer bedreigd en zullen ze sneller steken.

wespensteek
Lees ook: Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Niet dichtbij

Verwijder nooit zelf een wespennest. Als u iets verkeerds doet tijdens het verwijderen, zullen namelijk alle wespen uit het nest u aanvallen. U kunt het wespennest daarom het best professioneel weg laten halen. Tot die tijd is het verstandig om alle mensen en dieren bij het nest uit de buurt te houden en deuren en ramen dicht te houden. Stop ook vooral geen uitgangen van het nest dicht met bijvoorbeeld een krant. De wespen zoeken altijd een weg naar buiten en knagen deze als dat nodig is. Dit kan tot alleen maar meer schade leiden.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Bestrijdingsservice. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord