ladder

Zo voorkomt u ongelukken met een ladder en gebruikt u hem veilig

Een ladder maakt vele klussen in en om het huis makkelijker. Zoals het reinigen van de dakgoot, het snoeien van een hoge struik of het schilderen van de kozijnen. Maar naast gemak levert een ladder ook gevaar op. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en een val van een ladder is één van de meest voorkomende oorzaken van een klusongeluk. We vertellen hoe u hem veilig kunt gebruiken.

Zet de ladder goed (op een geschikte ondergrond) neer

Een veilig gebruik begint met het neerzetten. Zorg ervoor dat dit op een stevige ondergrond is, zodat de ladder niet kan wegglijden of -zakken. Gaat het om een onveilige ondergrond, zoals gras of zand, leg dan bijvoorbeeld stevige tegels neer op die plek. Een laddermat of ladderstopper aan de onderzijde kan wegglijden ook voorkomen. Daarnaast kunt u hem vastzetten met bijvoorbeeld een ladder-aanhaakbeugel. Plaats een ladder ook nooit op bijvoorbeeld een tafel, om hoger te kunnen reiken.

Zet de ladder neer in een hoek van ongeveer 75 graden. Wanneer u uw voeten onderaan tegen de ladder aan zet en hem met uw handen kunt vastpakken, staat hij goed. Er moet daarnaast voldoende ruimte zijn om er vanaf te stappen. Staat hij in de buurt van een deur of raam en zijn er anderen in de buurt, zorg er dan voor dat die deuren of ramen niet zomaar geopend kunnen worden. Zodat ze u niet per ongeluk omduwen. Plaatst u hem tegen een buitenmuur aan, dan moet hij minstens 1 meter boven de dakrand uitsteken.

Blijf altijd op veilige afstand van elektrische kabels, zodat u daar bij een val niet mee in contact komt.
Gebruikt u een uitschuifbaar exemplaar, zorg er dan voor dat er altijd ten minste 4 sporten van de verschillende delen over elkaar zitten. En controleer of de delen goed vastzitten.

traplopen
Lees ook: Tips om veiliger te blijven traplopen

Gebruik stevig schoeisel

Om veel grip te hebben op de treden van de ladder, is het belangrijk om goed, stevig schoeisel te dragen. Draag dus zeker geen slippers of schoenen met een gladde zool. Ook veters die makkelijk losgaan zijn gevaarlijk. Om dat risico helemaal te voorkomen, kunt u ook kiezen voor schoenen met een klittenbandsluiting of instappers. In een eerder artikel vertellen we meer over schoeisel dat het risico op vallen verkleint.

Op de ladder

Verplaats de ladder tijdig genoeg, wanneer u over een grotere oppervlakte klussen uitvoert. Werkt u te ver zijwaarts, dan kunt u gemakkelijk uw evenwicht verliezen en naar beneden vallen. Ga nooit op de bovenste 3 treden staan. Niet alleen glijdt de ladder dan sneller weg, u verliest ook dan eerder uw evenwicht. Heeft u gereedschap nodig bij uw klus, draag die dan in een heuptas of gereedschapsriem en niet los in de hand.

Houd altijd op 3 manieren contact met de ladder. Ofwel met 2 voeten en 1 hand (zodat u met 1 hand een klus kunt uitvoeren), ofwel met 2 handen en 1 voet (zodat u op de lader heen en weer kunt klimmen).

Vermijd zoveel mogelijk natte weersomstandigheden om buiten op een ladder te werken. De sporten kunnen dan extra glad worden. Ook wind maakt het buiten werken onveiliger, ga daarom ook niet met een flinke bries de ladder op.

Het is af te raden de ladder met meer dan 1 persoon te gebruiken, vanwege overbelasting. Wel verhoogt het de veiligheid als iemand anders hem beneden voor u vasthoudt.

ladder vasthouden

Onderhoud van de ladder

Zorg dat de ladder na elke keer gebruiken weer goed schoon opgeborgen wordt. Door vuil op de sporten kan vallen namelijk eerder plaatsvinden. Plaats hem ook altijd op een droge plek. Vooral in het geval van een houten exemplaar is dat belangrijk. Controleer daarnaast regelmatig op slijtage of andere gebreken, zoals roest.

risico vallen
Lees ook: Met deze tips kunt u het risico op vallen verlagen

Steiger

Voor bepaalde klussen is het handiger en veiliger om een steiger te gebruiken. Bijvoorbeeld bij klussen die op een grotere hoogte plaatsvinden dan 7,5 meter. Een steiger biedt veel meer sta-ruimte en is steviger.

(Bron: archief, deklusgids.com, ar.nl, Interpolis, Manutan. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie