dakgoot

Zo maakt u de dakgoot goed en vooral veilig schoon

De herfst is het ideale moment om de dakgoot schoon te maken. Een schone goot zorgt er immers voor dat al die najaarsregen en vallende blaadjes niet voor blokkades zorgen. Hoe maakt u de dakgoot zo goed en veilig mogelijk schoon?

Zelf schoonmaken?

Om ervoor te zorgen dat de dakgoot niet overloopt en de regenpijp goed blijft doorlopen, is het verstandig om zeker 1 keer per jaar de dakgoot te ontdoen van alles wat zich hierin heeft opgehoopt in de voorgaande maanden. U kunt dit natuurlijk zelf doen, maar u kunt dit ook laten doen. Om er goed bij te kunnen moet u immers de ladder op en dat is iets waar niet iedereen zich even prettig bij voelt.
Heeft u wel oren naar een klusbedrijf dat u dit werk uit handen neemt? Volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen is helaas niet elke dakklusser betrouwbaar. Controleer dit dus eerst voordat u met een bedrijf in zee gaat. U kunt natuurlijk ook een vriend of kennis vragen het te doen.

Vraag iemand om erbij te zijn

Kiest u ervoor om zelf de ladder op te gaan? Vraag iemand om erbij te zijn, als u dat een veiliger gevoel geeft. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan kunt u altijd snel geholpen worden.

Kies het juiste moment

De herfst is, zoals gezegd, het ideale moment om de dakgoot schoon te maken. Met name het einde van dit seizoen is geschikt, want dan zijn de meeste blaadjes al gevallen. Als u merkt dat de dakgoot nu al redelijk vol ligt, kunt u de klus ook nu al aanpakken.

Voor welk moment u ook kiest, het is handig om niet de ladder op te gaan bij harde wind. Dit is extra gevaarlijk. Ook regen heeft geen positieve uitwerking op deze klus. Uiteraard is het niet fijn om het vuil uit de dakgoot te halen als het regent, maar ook vlak daarna is het geen pretje. Plan het schoonmaken van de dakgoot het liefst in een regenvrije periode.

schoonmaken
Lees ook: Geen fan van schoonmaken? Deze klussen hoeven maar 1 keer per jaar

Maak het uzelf makkelijk

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook in het geval van de dakgoot schoonmaken. Omdat het toch een gevaarlijk klusje kan zijn, is het handig om het zo kort mogelijk te laten duren en uzelf goed te beschermen. Gebruik bijvoorbeeld een klein tuinschepje om het vuil op te rapen, zodat u het hoeft aan te raken. Als u de handen toch moet gebruiken, kunt u ze het best omhullen met werk- of tuinhandschoenen. Die voorkomen eventuele wondjes.
Soms is de inhoud van de dakgoot droog en krijgt u het niet zo makkelijk weg. Het een beetje natspuiten en losmaken met de stoffer kan helpen. Als het echt niet loskomt, kunt u ook met de tuinslang water in de dakgoot spuiten. Doe dit wel pas als u bijna klaar bent met schoonmaken, anders wordt alles nat en dat werkt niet fijn. Zorg dat u al deze spullen bij elkaar zoekt voordat u de ladder op gaat.

Controleer de afvoer

Vergeet vooral ook niet de afvoer naar regenpijp te bekijken als u toch bezig bent. Kan het water goed de pijp inlopen? Als het antwoord ‘nee’ is, kunt u proberen om de blokkade op te heffen. Dit doet u door van de ladder te stappen en met de tuinslag water onderin de regenpijp te spuiten. Met een beetje geluk helpt dit.

(Bron: Roomed, archief, slimster)

Geef een reactie