gladheid

Tips voor fietsen bij gladheid, zo voorkomt u vallen

In de zomer van 2018 krulden fietspaden nog om van de hitte, maar nu hebben we weer te maken met heel andere weersomstandigheden. Door de combinatie vocht en nachtvorst kunnen de fietspaden flink glibberig worden. Een valpartij ligt dan op de loer. Wij hebben tips om de gladde dagen zonder kleerscheuren door te komen.

  • Let op met op- en afstappen. Vermijd daarbij schoenen met een gladde zool en zorg dat u helemaal stil staat voordat u afstapt.
  • Zorg ervoor dat u goed met uw voeten bij de grond kunt als u dreigt te vallen. Zet uw zadel daarvoor desnoods een stukje lager, maar niet te laag, want dat veroorzaakt spierpijn. En kies voor schoeisel met een goed profiel.
  • Des te harder uw banden, des te slechter uw grip op de weg. Laat zo nodig dus wat lucht uit uw banden lopen. Het fietsen zal dan iets zwaarder gaan, maar doordat de banden zachter zijn, zijn zij breder, waardoor u meer grip op de weg heeft. Kijk ook of u nog genoeg profiel op uw banden heeft en verwijder eventuele steentjes.
  • Rust uw fiets uit met goede, felle verlichting. Zo kunt u in het donker goed zien hoe het wegdek voor u eruit ziet, als er geen straatverlichting voorhanden is.
  • Vermijd randen van de weg. Hier hoopt zich vaak ijs of sneeuw op en omdat hier minder mensen fietsen is dit het gladste gedeelte van de weg of fietspad.
  • Kies een route waarvan u weet dat er gestrooid of geveegd is. In het geval van sneeuw kunt u het best door de meest verse sneeuw fietsen, want die is het stroefst. Pas wel op voor stoepranden en andere oneffenheden die eronder verborgen kunnen liggen. Gemeentes vermelden op hun websites vaak waar er bij gladheid gestrooid wordt.
  • Wees extra alert bij bruggen en tunnels, die blijven vaak langer glad.
  • Een geasfalteerde weg is minder glad dan een weg met klinkers.
  • Stap bij extreem gladde stukken liever even af of fiets er in een niet te hoog tempo overheen. Te langzaam is ook weer uit den boze, vooral in het geval van bochten, want dan is de val-kans juist hoger. Minder daarom voor een bocht al snelheid en rem niet teveel in de bocht zelf. Kies ook liever voor een wat zwaardere versnelling, daardoor blijft uw fiets stabieler.
  • Fiets niet te dicht op elkaar. Als er één iemand valt, neemt diegene u in zijn val anders misschien wel mee of andersom.
  • Hang geen zware tassen aan uw stuur, dit kan de balans verstoren, wat de val-kans vergroot.
  • Rem, vooral in het geval van handremmen geleidelijk en zo dat uw voorwiel niet opeens blokkeert, waardoor u het risico loopt om te slippen.
  • Stem uw kleding af op de omstandigheden. Een zonnebril voorkomt verblinding bij fel licht. Verkleumde handen, waardoor remmen met een handrem lastig wordt voorkomt u met comfortabele handschoenen. En het staat misschien niet zo charmant, maar overweeg het dragen van een helm. Valt u dan toch, dan is de kans op letsel aan uw hoofd in elk geval kleiner.

Winterbanden

Er zijn ook eventueel speciale winterbanden voor fietsen te koop, die voorkomen dat u wegglipt. Deze banden hebben een ander soort profiel, waar sneeuw zich niet in ophoopt en ze kunnen zijn voorzien van ‘spikes’ voor nog meer grip.

(Bron: Fietsersbond, ANWB, Matrabike)

Geef een reactie