schoeisel

Met dit schoeisel verkleint u het risico op vallen

Verkeerd of te glad schoeisel kan het risico op een val aanzienlijk verhogen. Bij mensen boven de 65 jaar zorgt een valpartij vaak voor vervelend letsel. We zetten op een rij wat daarom beter wel en niet aan de voeten gedragen kan worden.

Onveilig schoeisel

Dit schoeisel verhoogt het risico op vallen of struikelen en kunt u beter links laten liggen:

 • Schoenen met hoge hakken
 • Slippers
 • Te wijde schoenen of pantoffels, zoals Spaanse sloffen
 • Schoenen met een gladde zool
 • Schoenen met een smalle punt
 • Instappers zonder hiel

Hieraan voldoet veilig schoeisel

U loopt het prettigste én het veiligste op goed aansluitende schoenen of pantoffels. U mag ongeveer 1 centimeter ruimte hebben bij uw grote teen, maar als uw voeten tijdens het lopen in uw schoenen schuiven, dan zijn ze te groot. Soms verhelpt een inlegzooltje het probleem, maar draag ze anders liever niet meer.

De zolen moeten niet te glad, maar ook niet te stroef zijn. Bij te gladde zolen glijdt u eerder uit, terwijl te stugge zolen de kans op struikelen vergroten. De zolen moeten daarnaast kunnen meebuigen met uw voeten. Een schoenmaker kan eventueel onder de meeste schoenen wel andere, geschikte zolen zetten.

Het schoeisel moet niet te hoge hakken hebben. Des te hoger ze zijn, des te instabieler u immers staat. Schoenen met een brede zool en lage hak bieden de beste ondergrond. Om die reden zijn schoenen met een smalle punt ook minder geschikt.

De schoenen moeten niet te zwaar zijn. Te zware schoenen bemoeilijken het lopen.

Veters die makkelijk los gaan zijn gevaarlijk. Vervang te lange en gladde veters daarom voor stroeve en kortere varianten. Of kies voor schoenen met een klittenbandsluiting of instappers mét hiel.

traplopen
Lees ook: Tips om veiliger te blijven traplopen

Schoeisel in huis

Niet alleen buiten is goed schoeisel belangrijk. Ook in huis zit een valpartij in een klein hoekje. Zo kunnen sokken of een panty op een gladde ondergrond of op de trap flink glijden. Doet u in huis graag uw schoenen uit, maak dan gebruik van goed aansluitende pantoffels. Als u zit kunt u ze uitdoen, maar zo gauw u gaat lopen doet u ze dan weer aan.

(Bron: ZorgSaam, gezondheid.be, Isala, veiligheidNL, archief)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Ellen Valk says:

  In plaats van slippers draag ik goede sandalen met klittenband in huis. In de zomer met blote voeten 🦶 of dunne sokken
  in de winter met dikke sokken🧦. Staat niet hip, sokken in sandalen, maar is wel veiliger en comfortabeler dan silpers. En
  zo kunnen je tenen en voeten ook wat beter uitwasemen, ook na het wassen of douchen, dan in sloffen. Het is aan te raden
  om meerdere samdalen te hebben om af te kunnen wisselen en ook regelmatig nieuwe te kopen, zodat je niet te lang
  iedere dag met dezelfde loopt. Ze kunnen anders behoorlijk naar tenenkaas gaan ruiken🧀😝

  Proefkonijn says:

  Ik ben onlangs bijna gevallen doordat het klittenband om mijn enkel niet vast genoeg zat. Met 2 zwaren tassen was dat een flinke smak geworden. Goed checken dus dat klittenband!