Meubels en fiets in tuin. Dieven stelen regelmatig uit tuinen. Hoe voorkomt u dat?

Dieven stelen graag uit uw tuin: zo voorkomt u het

Misschien staan er beelden in uw tuin. Of laat u de grasmaaier even buiten staan terwijl u een hapje gaat eten. Heel begrijpelijk, maar dieven zien dat ook. Bij 16 procent van de Nederlanders is er wel eens iets uit de tuin of van het balkon gestolen. Wat kunt u doen om tuindiefstal te voorkomen? En bent u ertegen verzekerd?

Minder alert bij mooi weer

Veel Nederlanders genieten graag van het warmere weer in het voorjaar en de zomer. Ze zitten vaker in de tuin of op het balkon en zetten de ramen en deuren open. Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat 27 procent van de Nederlanders de ramen in deze periode open laat als ze niet thuis zijn. 12 procent zegt zelfs de deuren wel eens open te laten. Een deel hiervan doet dit zodat de (klein)kinderen makkelijk het huis in kunnen als zij terugkomen van het buitenspelen.

Diefstal vindt niet alleen in huis plaats. Dieven zijn namelijk ook heel alert op spullen die u in de tuin of op het balkon laat staan. Als u even naar binnen gaat en uw gereedschap of grasmaaier in de tuin laat liggen, kan het zomaar weg zijn zodra u terugkomt. Fietsen zijn eveneens een geliefd doelwit van dieven. Ze nemen zelfs objecten die standaard in de tuin staan, zoals beeldjes en tuinmeubels, regelmatig mee. Andere bijzondere tuindiefstallen zijn kratten bier, vogelhuisjes en sfeerlichtjes.

Inbrekers inbraak tuinaarde
Lees ook: Hoe beschermt u uw woning tegen inbrekers? Let op tuinaarde voor de deur

Zo voorkomt u diefstal

Het is vervelend dat het nodig is, maar met al die diefstallen is het toch echt zaak om voorzichtig te zijn met wat u in de tuin zet. Om de tuinkabouter uit de tuin te halen is wat overdreven, maar kijk wel uit dat u geen dure beelden in de tuin zet. Berg gereedschap en grasmaaiers goed op en laat ze niet onbeheerd in de tuin staan, ook niet als u slechts even weg bent.

Zorg er verder voor dat uw fiets altijd op slot staat en neem, indien u een elektrische fiets heeft, de accu mee naar binnen. 31 procent van de Nederlands zegt zijn fiets niet op slot te zetten in eigen tuin. Dieven weten dit en spelen erop in. Bij 1 op de 5 tuindiefstallen nemen dieven een (elektrische) fiets mee, het is daarmee het meest gestolen object. U kunt uw fiets het beste in de schuur zetten, als u die heeft, al blijft het ook daar oppassen. In 2023 is er namelijk meer dan 11.000 keer iets uit een schuur gestolen. Dat komt mede doordat veel mensen de schuurdeur overdag niet op slot doen.

Een diefstal kan altijd voorkomen, ongeacht hoe voorzichtig u bent. Vraag aan de buren om alert te zijn op eventuele diefstallen en doe aangifte als er toch een plaatsvindt.

Vergoedt de verzekering een tuindiefstal?

Als dieven toch iets uit uw tuin meenemen, vraagt u zich waarschijnlijk af of de verzekering dit vergoedt. Voorwerpen die in de tuin thuishoren, zoals tuinmeubels en verlichting, vallen onder de inboedelverzekering. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld een telefoon die u in de tuin laat liggen. Ook een uit de tuin gestolen fiets valt niet onder de inboedelverzekering, omdat verzekeraars vinden dat deze niet in de tuin hoort. Als u een fietsverzekering heeft, krijgt u de schade wel vergoed, mits de fiets op slot stond.

(Bron: Telegraaf, Poliswijzer, Independer, Allianz Direct. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie