Zo maakt u supersnel ijsblokjes in de vriezer
Publicatiedatum: 11 mei 2025
Een ijskoud drankje is op warme dagen extra verfrissend. Maar wat als u geen ijsblokjes in de vriezer heeft en het koelen in de koelkast te lang duurt? Geen zorgen, met een paar simpele trucs maakt u in korte tijd zelf ijsblokjes. We leggen het hieronder uit.
Heet water bevriest sneller
Wilt u snel ijsblokjes maken in de vriezer? Gebruik dan heet water in plaats van koud. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar heet water bevriest sneller dan koud water. Dit wordt het Mpemba-effect genoemd. In watermoleculen zitten 2 waterstofatomen aan 1 zuurstofatoom vast. Deze moleculen worden bij elkaar gehouden door waterstofbruggen. In warm water zijn deze bruggen langer en nemen ze meer ruimte in. Hierdoor krijgen de moleculen meer ‘druk’ en kunnen ze hun energie sneller verliezen dan in koud water. Dit zorgt ervoor dat warm water sneller bevriest dan koud water.

Gebruik een metalen vorm
U kunt natuurlijk elke vorm gebruiken die u wilt. Maar voor de snelste ijsblokjes kunt u het best een metalen vorm gebruiken. Metaal geleidt temperatuur veel beter dan plastic of siliconen. Dat zorgt ervoor dat het warme water in de vorm sneller afkoelt zodra het in de vriezer staat. In combinatie met heet water, dat dus sneller bevriest dan koud water, zorgt een metalen vorm dus sneller voor ijsblokjes. Bij plastic of siliconen werkt dit anders. Deze materialen isoleren juist een beetje. De kou wordt dan langzamer doorgegeven aan het water. Het duurt dan wat langer voordat het helemaal bevroren is. Wilt u meer doen met een ijsblokjesvorm dan alleen ijsblokjes maken? In een eerder artikel schreven we wat dat ze voor nog veel mee toepassingen te gebruiken zijn.
Mooiere ijsblokjes
Maakt u ijsblokjes met kokend heet water? Dan zien ze er vaak ook helderder en mooier uit. Dit komt doordat in heet water minder lucht zit. Tijdens het koken verdwijnen namelijk veel van de luchtbelletjes uit het water. En hoe minder lucht erin zit, hoe minder witte kristallen er in het ijs ontstaan. Dus wanneer u heldere ijsblokjes wilt, voor in een cocktail bijvoorbeeld, is heet water dus ideaal.

Blikjes sneller koelen
Een drankje koelen in de koelkast kan lang duren. Gelukkig is er een simpele manier waarmee u een blikje binnen enkele minuten koud krijgt. We schreven hier eerder al een artikel over. Daarin leest u precies hoe het werkt en wat u nodig heeft.
(Bron: Libelle, HLN, wibnet.nl. Foto: Shutterstock)