Diverse blikjes fris.

Blikjes fris sneller koelen? Dit is de tip!

Als het warm is, willen veel mensen hun drankje zo koud mogelijk. Dat kan natuurlijk in de koelkast, maar dat kost wel wat tijd. Stel dat u op korte termijn een koud blikje drinken wilt, dan hebben we een tip.

In de koelkast of vriezer leggen

Wanneer we in de koelkast een blikje fris zetten, duurt het een paar uur voordat het echt koud is. Het blikje in de vriezer leggen kan ook, maar dan duurt het alsnog wel een half uurtje voordat het echt koud is. Wilt u sneller een koud drankje? Dan is daar is een oplossing voor.

Benodigdheden voor snel een koud blikje fris

Wat heeft u nodig? 1 of meerdere blikjes drinken, een bak, emmer of kom waar deze in passen, water, ijsblokjes en zout. Vul de bak, emmer of kom met water en zorg dat er nog wat ruimte over blijft. Doe er dan ijsblokjes in en schep er meerdere eetlepels zout bij. Hoe groter de bak, hoe meer ijsblokjes en zout. Roer even door en leg daarna de blikjes erin. Onderstaande video laat zien hoe.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

We proberen het zelf

Nadat de redactie van MAX Vandaag dit ziet, willen we het zelf uitproberen. We pakken alle benodigdheden en leggen een blikje fris 2 minuten in het water. We hebben helaas niet zoveel ijsblokjes als in de video. Dat heeft mogelijk het eindresultaat wat beïnvloed. Want na 2 minuten is ons blikje drinken nog niet ijskoud, zoals in de video wel te zien is.

Een blikje fris in een bak met water, ijs en zout.

Pak genoeg ijsblokjes

We hebben overigens geen temperatuurmeter erbij gepakt, maar we proeven de inhoud van het blikje. Als we vervolgens het open blikje nog even terugzetten en na een paar minuten weer proeven, merken we dat de inhoud echt wel een stuk koeler is.

Hoe kan het dat ijsblokjes, water en zout de temperatuur verlagen?

Het antwoord op die vraag is scheikundig. Zout verlaagt het vriespunt van water namelijk, net zoals het smeltpunt van ijs. Dat is ook de reden waarom in de winter zout gestrooid wordt op wegen, om het ijs sneller te laten smelten.

IJs heeft warmte nodig om te kunnen smelten. Die warmte komt in dit geval van het blikje. Als reactie wordt het water (en dus het blikje) sneller koud. De chemische reactie zorgt er dus voor dat het koelproces versneld wordt. En dat zien we ook bij onze kom. Binnen korte tijd is het glas volledig beslagen.

Een beslagen kom.

Thuis uitproberen met de (klein)kinderen

Het kan een handige manier zijn om in 1 keer veel blikjes op een snelle manier koud te krijgen. Alleen zijn daarvoor wel heel veel ijsblokjes, een grote bak en heel wat zout nodig. Dus of dat uiteindelijk opweegt tegen het normaal koelen, is de vraag. Maar wel leuk om dit eens uit te proberen met de (klein)kinderen. Science museum Nemo heeft hiervoor op de website ook een stappenplan staan.

(Bron: RTL Nieuws, Technopolis.be, Science museum Nemo, Libelle-lekker.be. Hoofdfoto: Shutterstock, foto in artikel: redactie MAX Vandaag.)

Geef een reactie