Duur 02:00
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 1: Wat is een cocktail?

Een cocktail is een drankje waarin minimaal drie verschillende ingrediënten worden gemengd. Dat mengen kan op verschillende manieren: zo heeft u cocktails die geroerd worden (‘stirred’), geschud zijn (‘shaken’), gemixt (‘blended’) of in het glas gemengd worden (build).

Wat zit er een in cocktail?

De basis van een cocktail is meestal een sterke drank, zoals gin, rum, tequila, whisky of wodka. Een zogenaamde ‘modifier’ zorgt voor de basis van de gewenste maak, hiervoor gebruikt u een likeur, vruchtensap, siroop of mousserende wijn. De ‘flavouring’ is het aroma of de kleur die de cocktail afmaakt.

Suikersiroop

Een vaak gebruikt ingrediënt is suikersiroop. Dat is te koop in flessen, maar u kunt het ook zelf maken:

  • 1 liter water
  • 1 kilo kristalsuiker

Verwarm het water in een pan, laat het net niet koken. Zet het vuur laag. Voeg geleidelijk een kilo kristalsuiker aan het hete water toe. Roer constant tot al het suiker is toegevoegd. Blijf doorroeren tot alle suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Schenk de afgekoelde siroop in een lege fles. De siroop blijft in de koelkast enkele maanden goed.

IJsblokjes

Bij veel cocktails hoort ijs. IJsblokjes of crushed ijs zorgen voor koeling, maar ook voor verdunning van de alcohol.

Geschiedenis

Veel cocktails die we nu nog drinken staan in het beroemde ‘Savoy Cocktail Book’ wat werd gepubliceerd in 1930. Het zijn de 750 meest populaire recepten van de Amerikaanse bartender Harry Craddock.

In deel 2 leert u wat u behalve drankjes, nog meer nodig heeft om een cocktail te maken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer