donker huis

Zo kunt u een donker huis lichter maken

In sommige huizen is het zelfs op een zonnige, zomerse dag donker. Vooral in het najaar en de winter kan zo’n woning dan wel wat hulp gebruiken om het lichter te laten lijken. We hebben verschillende mogelijkheden op een rij gezet om het licht in huis te halen. Van simpel te realiseren tot wat ingrijpender.

Lichte kleur op de muren

Een donkere tint op de muren maakt een vertrek vanzelfsprekend donkerder dan een lichte kleur. Geef de muren daarom lichte kleuren. Naast wit kan dat elke andere kleur in een hele lichte tint zijn, zoals geel, roze of groen. Als u voor glimmende verf of behang kiest, is het effect extra groot, vanwege het reflecterende effect. En neem ook zeker het plafond mee voor het meest optimale effect.

Lichte kleur op de vloer

Een ruimte met lichte muren, maar een donkere vloer oogt bij te weinig daglicht nog steeds aan de donkere kant. Ga daarom in dit geval ook voor een vloer in een lichte kleur.

kleuren slaapkamer
Lees ook: Dit zijn de meest en minst geschikte kleuren voor in de slaapkamer

Pas de raambekleding aan

Brede gordijnen, shutters, jaloezieën, lamellen of vitrage van een dichte stof kunnen veel daglicht tegenhouden. Wat een vertrek onnodig donker maakt. Kies er daarom voor om buiten gordijnen voor in de avond vitrage of andere raambekleding achterwege te laten. Of ga tegen inkijk voor dunne, licht doorlatende vitrage, van bijvoorbeeld linnen.

Meubels in lichte kleuren

Staan er voornamelijk donker gekleurde meubels in het vertrek, geef die dan een metamorfose naar een lichte tint of zet er meubels in lichte kleuren voor in de plaats. Zorg er ook voor dat meubels niet voor de ramen staan en zo daglicht wegnemen. Zet ze verder niet te dicht op elkaar, om een luchtig effect te creëren. Het werkt ook heel goed om voor niet te grove meubels te kiezen. Met tafels of banken op hoge poten kan het licht veel verder komen. Ook meubels met glas, kunststof of een transparant uiterlijk hebben dit effect. Zoals een salontafel met een glazen plaat of eetkamer stoelen van bijvoorbeeld rotan.

donker huis(Grotere) ramen toevoegen in en donker vertrek

Een wat kostbaardere en bewerkelijke optie is om meer ramen toe te voegen. Of in het geval van kleine ramen voor grotere versies of een lichtkoepel te kiezen. Een zolder kan bijvoorbeeld compleet opknappen door een groter dakraam.

kleuren
Lees ook: Dit doet kleur met uw gemoedstoestand

Plaats spiegels tegenover donkere plekken

Spiegels kunnen bijdragen aan het verspreiden van het licht. Zet of hang er enkele op strategische plekken, bijvoorbeeld tegenover het raam, en het licht wordt de ruimte in gereflecteerd. Ook richting de plekken die het meest donker zijn.

Glazen deur

Een glazen tussendeur in een ruimte als de woonkamer kan ervoor zorgen dat er extra licht uit de ruimte ernaast naar binnen valt. Bijvoorbeeld vanuit de hal. Maar ook bijvoorbeeld een voor- of achterdeur kan veel meer licht doorlaten met bijvoorbeeld een glazen paneel.

donker huisOpruimen

Een opgeruimd vertrek oogt lichter en luchtiger, dus houd alles zoveel mogelijk netjes.

Snoeien

Komt er weinig daglicht naar binnen door woekerende beplanting in de tuin, dan kan snoeien een wereld van verschil maken.

Kunstlicht verjaagt donker

Helpt niets om het huis lichter te krijgen, plaats dan op de donkerste plek een (daglicht)lamp, die u kunt aandoen als u op die plek wilt zitten.

Hier moet het juist wel donker zijn

Een vertrek dat juist wel lekker donker moet zijn, is de slaapkamer. In een eerder artikel beschrijven we hoe u uw nachtrust kunt bevorderen met een donkerdere slaapkamer.

(Bron: Roomed, VT Wonen, Slimster, Homedeco)

Geef een reactie