Duur 04:56
Gepubliceerd op 18 mei 2016

Deel 5: Licht en donker

In deze video wordt gebruikt gemaakt van houtskool, dat zeer geschikt is voor het grote gebaar. Houtskool leent zich goed om te oefenen met licht-/donkereffecten. De bol is een perfecte vorm om licht en schaduw te suggereren. Teken altijd mee met de vorm van het object. Daarmee creëert u bolling en diepte.

Uitvegen

Er zijn verschillende methodes om licht- en donkereffecten te verkrijgen. Uitvegen bijvoorbeeld. Hiermee creëert u schaduw en maakt u de lijnen zachter. Gebruik een doezelaar, wattenstaafje, doekje of keukenpapier om verschillende effecten te creëren. Gebruik kneedgum om de houtskool te verwijderen. Zo kunt u het getekende object voorzien van glimlichtjes bijvoorbeeld. Houtskool kunt u ook plat op papier zetten, waardoor er brede banen ontstaan.

Houtskool

Let op: houtskool is breekbaar en gevoelig. Dus kies voor een stevige, directe werkwijze en houd de kool losjes vast. Met spuitfixatief zorgt u er tenslotte voor dat u uitvegen van houtskool beperkt. Haarlak werkt trouwens ook prima!

Met weinig middelen kunt u al heel veel effecten bereiken op een vel papier. In het volgende deel leert u hoe u diepte in uw tekening kunt creëren door het gebruik van verdwijnpunten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer