kleuren slaapkamer

Dit zijn de meest en minst geschikte kleuren voor in de slaapkamer

Voor de slaapkamer is het nog belangrijker dan in de overige ruimtes in huis dat u er een gevoel van rust krijgt. De kleur speelt hierin een belangrijke factor. Over smaak valt echter niet te twisten en het is vooral heel persoonlijk. Kies dus vooral een kleur waar u het meest gelukkig van wordt. Toch kan het handig zijn in het achterhoofd te houden dat er wel degelijk kleuren zijn die het meest en het minst geschikt lijken te zijn voor deze ruimte, op het gebied van nachtrust.

Blauw

In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan. Niet alleen hebben de deelnemers aan het onderzoek aangegeven in de blauwe kamers de meeste uren geslapen te hebben (7 uur en 52 minuten), ook is bevestigd dat de kleur blauw een rustgevend gevoel geeft en de hartslag helpt verlagen. De kleur blauw wordt namelijk vaak geassocieerd met kalme wateren en de blauwe lucht.

blauwe slaapkamer

Geel en groen

Verrassend genoeg is niet groen, maar geel bij het onderzoek op de 2e plek geëindigd. Bij kamers met deze zonnige kleur blijken hotelgasten gemiddeld 7 uur en 45 minuten te slapen. Niet veel minder dan de blauwe kamer dus. De kleur geel maakt vrolijk, dus dat is nog eens fijn wakker worden ook. In de groene kamers is gemiddeld 7 uur en 36 minuten geslapen, en daarmee staat deze kleur op de 3e plek qua beste nachtrust-kleuren. De kleur groen staat voor rust en niet voor niets komt een mens tot rust in de natuur. Een groene slaapkamer kan dit rustgevende gevoel ook opwekken.

gele slaapkamer

Minst geschikte kleuren

Bij het onderzoek is ook bekeken welke kleuren de minste nachtrust opleveren. Dat blijken paars, bruin en grijs te zijn. Met 5 uur en 56 minuten slaaptijd heeft paars de slechtste score op het gebied van nachtrust. Wellicht toch een andere kleur voor de slaapkamer overwegen als dit uw lievelingskleur is? In de kleurenleer staat paars overigens voor onder andere luxe en spiritualiteit.

paarse slaapkamer

(Bron: RTL Nieuws, Roomed, wetenschap.infonu, Travelodge)

Geef een reactie