zonnebloemen

Hangende zonnebloemen en troebel water? Zo blijven ze langer vers

Zonnebloemen halen letterlijk het zonnetje in huis. Wel hebben ze net wat meer zorg nodig dan de meeste andere snijbloemen. Door hun behaarde stelen vervuilt het water sneller. Ook laten ze de kopjes weleens hangen. Bekijk tips tegen troebel water en hangende knoppen.

Schuin afsnijden

Net als bij andere bloemen dienen de stelen schuin afgesneden te worden. De stelen van zonnebloemen zijn echter dik en stug. Gebruik daarom een goed scherp mes, om het snijden te vergemakkelijken. Of gebruik een speciale bloemenschaar.

zonnebloemen

Heet water pept zonnebloemen op

Bolbloemen als tulpen staan graag in koel water. De meest andere bloemsoorten hebben lauwwarm water nodig. De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten. Helpt niets meer, knip de zonnebloemen dan kort af of leg ze in een schaal.

Bloemen
Lees ook: Langer genieten van een boeket? Tips om uw bloemen vers te houden

Niet teveel water

Vanwege de behaarde stelen is het beter deze bloemen niet te diep in het water te zetten. Dat voorkomt dat ze schimmelen en papperig worden, wat het water onnodig snel troebel maakt. Voeg dus maar een klein laagje water aan de vaas toe, maar houd daarna wel goed in de gaten dat de zonnebloemen niet droog komen te staan. Verwijder eventueel laag zittend blad. Zodat dit niet in het water terecht komt en bacteriegroei niet aangewakkerd wordt.

zonnebloemenBloemenvoeding of chloor

Meestal wordt er bij de bloemen een zakje bloemenvoeding meegeleverd. Dit voedt voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat het water schoon is. Ontbreekt het zakje en heeft u geen bloemenvoedsel in huis, voeg dan een drupje bleekwater aan het water toe. Dit doodt eventuele bacteriën. Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u langer van uw zonnebloemen genieten.

Zonnebloemen niet in de buurt van de fruitschaal

Als u alle bovenstaande tips heeft uitgevoerd, dan is er nog een belangrijke laatste tip: zet de zonnebloemen niet in de buurt van de fruitschaal, anders verwelken ze alsnog snel. Fruit scheidt namelijk ethyleengas af, dat bloemen sneller laat verwelken.

(Bron: Home & Garden, Seasons, RTL Nieuws, Roomed, Fleurop, archief)

Geef een reactie