Aphelandra squarrosa

Zebraplant: Aphelandra squarrosa

De zebraplant (Aphelandra squarrosa) heeft fraaie, gele bloemvormen, maar ook zeer decoratief blad, met mooie, witte nerven.

Standplaats

De zebraplant staat het liefst jaarrond op een warme plek in huis, met veel licht, maar geen direct zonlicht. Zorg ervoor dat hij niet op de tocht staat en de temperatuur niet onder de 16 graden komt. Hij heeft namelijk een grote hekel aan kou. ’s Winters mag hij wel tijdelijk iets koeler staan, maar nog steeds tegen de 16 graden aan. Voelt hij zich niet prettig op de plek waar hij staat, dan loopt u het risico dat hij zijn blad laat vallen.

Aphelandra squarrosa

Water geven

Houd de grond tussen de gietbeurten steeds net licht vochtig en voorkom daarbij te allen tijde dat de plant in een laagje water komt te staan. Uitdrogen is echter ook uit den boze. Tijdens het groeiseizoen verbruikt deze plant wat meer water dan tijdens de winter, dus pas het gieten daarop aan. Gebruik bij voorkeur water op kamertemperatuur en als het kan regenwater, aangezien hard water niet goed is voor deze plant.

Aphelandra squarrosa

De zebraplant houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus een regelmatige sproeibeurt kan hij zeker waarderen. Sproei niet als hij bloemen heeft, want die kunnen daardoor smetten.

Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Bloei

Eigenlijk heeft deze plant vanwege zijn mooie blad niet eens bloemen nodig, maar het geeft hem, gedurende zijn bloei van zo’n 6 weken lang nog zeker een extraatje. Overigens komen de eigenlijke bloempjes zelf uit de bloei-aar tevoorschijn, maar met elkaar vormen ze een opvallende verschijning.

Aphelandra squarrosa

Verpotten

Voorzie de zebraplant elke 1 á 2 jaar van een verse laag (liefst humusrijke) potgrond en als dat nodig is van een grotere maat pot.

Snoeien

Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden, maar lelijk geworden blad en uitgebloeide bloemen wel uit de plant knippen.

Geef een reactie