Witte was

Witte was wit houden doet u zo

Witte was verkleurt snel en is lastig wit te houden. Het wasgoed lijkt sneller vuil, waardoor het vaker gewassen wordt. Maar ook al dat wassen kan ervoor zorgen dat de stoffen er dof en grauw uit gaan zien. Met onderstaande tips blijft uw was fris en langer wit.

Reinig de wasmachine

Een schone wasmachine kan al wonderen doen voor uw witte was. In de machine blijft vaak nog vuil achter. Vooral achter de rubberen randjes en in de trommel. Deze viezigheid wordt vetluis genoemd. Vetluis is een vettige substantie dat ontstaat door lichaamsvet en huidschilfers die in aanraking komen met wasmiddel. Het is dus geen beestje zoals de naam doet vermoeden. Het zorgt er vooral voor dat de witte was alsnog grijs uit de machine komt. Maak de machine daarom regelmatig schoon. Draai een programma op 90 graden met een scheutje schoonmaakazijn of -soda. U kunt dan het beste een paar oude handdoeken mee wassen, zodat de trommel niet leeg is.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Baking soda

U kunt soda ook toevoegen aan de witte was. De kleding krijgt zo weer een frisse kleur. De baking soda kan, samen met het wasmiddel, gewoon in het bakje van de wasmachine of in de trommel. U kunt het wasgoed ook eerst even laten weken in een emmer met soda en daarna in de wasmachine op een spoel programma laten draaien.

Glansspoelmiddel

Gele vlekken die ontstaan door bijvoorbeeld zweet of deodorant zijn makkelijk te verwijderen met glansspoelmiddel voor de afwasmachine. Breng het middel aan op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Daarna kunt u het kledingstuk wassen in de wasmachine. Twijfelt u of u het middel wel kunt gebruiken op een bepaalde stof? Test het voor de zekerheid even uit op een plek die niet zo goed zichtbaar is.

Kunstgebitreiniger

Een misschien wat gekke tip is het reinigingstabletje dat normaliter wordt gebruikt voor kunstgebitten. Stop het tablet bij de witte was in de trommel. De was komt dan weer als nieuw uit de wasmachine.

Was alleen met wit

Meng de witte was nooit met andere kleuren. De verf uit de andere stoffen gaan namelijk in de witte zitten. Deze krijgt u er dan bijna niet meer uit.

Citroensap

Citroensap lijkt misschien een ouderwets middel om uw kleding mee te wassen. Toch is deze methode een aanrader. Dit middel zorgt niet alleen voor een frisse geur en kleur, maar is ook nog eens duurzaam. Zet een grote pan water op het vuur en breng dit aan de kook. Zet daarna het gas uit en voeg hier het sap van 2 citroenen aan toe. Laat het water afkoelen tot de juiste temperatuur en laat het wasgoed een paar uur hierin weken. Stop de kleding daarna in de wasmachine om te spoelen of om nog mee te wassen in het gebruikelijke programma.

Witte was drogen in de zon

In de zonnige maanden kunt u de was het beste drogen in de zon. De zon heeft namelijk een blekend effect op de was. Kleding of stoffen met kleuren kunt u daarom beter niet in de zon laten drogen. Let wel op: als de witte was te lang in de zon hangt, kan het geel worden. Haal het daarom op tijd weer naar binnen.

witte schoenen
Lees ook: Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

(Bron: Margriet, huishoudgoeroe.nl, Libelle)

Geef een antwoord

Reactie

  1. theresehenk says:

    Ik heb voor de witte was de bonte en de zwarte wasmiddelen in huis
    Ik hou niet van Kleding die door het wassen er afgedragen uit ziet
    Ook als de kleding niet duur is moet het er netjes uit zien