Lipstickplant

Lipstickplant (Aeschynanthus)

Een plant die al vele decennia in onze huiskamers hangt: de lipstickplant met zijn op lipstick gelijkende bloemen. Ook bekend onder de naam schaamrood. Een verwijzing naar de Griekse vertaling van de Latijnse naam Aeschynanthus, dat ‘schaamte’ en ‘bloem’ betekent. De variant Twister heeft gekruld blad.

Standplaats

De lipstickplant heeft graag een warme, lichte plek, maar zonder direct zonlicht. Een wat donkerder plek wordt echter ook wel verdragen. Van oorsprong groeit deze plant graag als epifyt op bomen, zonder die te parasiteren. In de woonkamer doet hij het goed als hangplant, maar u kunt hem daarnaast in een hoge pot plaatsen, zodat de ranken de ruimte hebben om te groeien.

Lipstickplant

Water geven

Het dikke blad doet vermoeden dat dit een plant is die slechts heel weinig water nodig heeft. Dit is echter niet het geval. De lipstickplant wil graag regelmatig water, zodat de kluit steeds net licht vochtig blijft, zonder dat er een laag water in de pot blijft staan. Afhankelijk van de temperatuur zal dit neerkomen op 1 á 2 keer water geven per week. Geeft het water op kamertemperatuur, de lipstickplant heeft een hekel aan koud water.

Hij heeft weinig extra voedsel nodig, maar tijdens de lente en zomer kunt u eens per maand plantenvoeding voor bloeiende planten geven. De lipstickplant kan wat drogere lucht in de woonkamer verdragen, maar heeft liever een hogere luchtvochtigheid en is dan ook dol op een regelmatige sproeibeurt.

Bloei

De lipstickplant bloeit met, de naam zegt het al, bloemen die doen denken aan een lipstick. Uit een donker gekleurd ‘buisje’ piept een felrood bloemetje.

Lipstickplant

Snoeien

Bij oudere planten kunnen de takken erg lang worden. U kunt als de plant niet bloeit de takken flink terug knippen, zodat hij weer mooie vol wordt en alle ruimte heeft om opnieuw uit te groeien.

Verpotten

Voorzie de plant elke 2 jaar van nieuwe potgrond en kies daarbij eventueel een wat grotere maat pot, om de wortels de kans te geven verder uit te groeien.

Geef een reactie