Heetwaterdispenser

Wat is een heetwaterdispenser en wat zijn de voor- en nadelen?

Waterkokers zijn al jarenlang een vertrouwd gezicht in veel keukens. Maar inmiddels hebben ze concurrentie gekregen van heetwaterdispensers, waarmee u ook water kunt opwarmen. Wat zijn de voor- en nadelen van waterkokers en heetwaterdispensers?

Hoe werkt een heetwaterdispenser?

‘To dispense’ is Engels voor ‘uitdelen’ en dat is precies wat een heetwaterdispenser doet. Het systeem is te vergelijken met dat van een kokendwaterkraan. U zet er een beker onder en er het apparaat deelt direct warm of kokend water uit. Dat gebeurt tenminste als u van tijd tot tijd het reservoir in het apparaat (inhoud meestal meer dan 2,5 liter) bijvult met schoon water. Moderne heetwaterdispensers hebben bovendien een aanraakscherm, waarmee u kunt bepalen hoeveel water eruit komt en welke temperatuur het heeft. Er is zelfs een voorgeprogrammeerde functie voor het klaarmaken van babyvoeding.

Welke voordelen heeft een heetwaterdispenser?

Met een heetwaterdispenser heeft u dus meer opties dan met een traditionele waterkoker. Omdat u de gewenste hoeveelheid water en de temperatuur vooraf kunt bepalen, verspilt u geen water. U kunt immers precies genoeg water voor een kopje thee opwarmen. Daarnaast werkt een heetwaterdispenser sneller dan een waterkoker en kan er meer water in het reservoir.

sluipverbruik
Lees ook: Sluipverbruik: waarom het loont om stekkers uit het stopcontact te halen

Welke voordelen heeft een waterkoker?

Doordat het waterreservoir groter is, neemt de heetwaterdispenser ook meer ruimte in dan een waterkoker. Daarnaast weegt het efficiënte watergebruik niet altijd op tegen het elektriciteitsverbruik. De gemiddelde heetwaterdispenser heeft een significant groter vermogen dan een waterkoker. U verspilt dus minder water, maar bij regelmatig gebruik merkt u dit dus alsnog op de energierekening. Sowieso zijn heetwaterdispensers meestal duurder dan waterkokers. Tot slot kunt u ze veel minder makkelijk ergens mee naartoe nemen, als u bijvoorbeeld op kampeervakantie gaat.

Welk van de 2 apparaten kunt u het best gebruiken?

Welk apparaat het meest praktisch is, is uiteraard voor iedereen anders. Heeft u bijvoorbeeld zeer jonge (klein)kinderen, dan is een heetwaterdispenser een handig hulpmiddel bij het bereiden van babyvoeding. Als u elke dag meerdere kopjes thee drinkt, weet u zeker dat u geen water verspilt. Maar dan is het dus wel de vraag hoe hoog uw elektriciteitsverbruik uitvalt. Daarnaast spelen praktische vragen een rol. Hoeveel ruimte heeft u in uw keuken? Wat is uw budget? En kunt u eventueel omgaan met het aanraakscherm op de luxere uitvoeringen van de heetwaterdispenser?

(Bron: Libelle, Milieu Centraal, Princess, Westfalia.eu, Baristaworden.nl, Veganistischkoken.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Topsie says:

    Ik heb overal stekkers met een lampje geplaatst dus als ik electrische Apperaat gebruik of het nu koffieautomaat, tv of airfryer is moet ik eerst het lampje aanmaken en verder overal led lampen