poep eten hond

Waarom honden poep eten en mensenpoep zo gevaarlijk voor ze is

Het is iets waar de meeste eigenaren van honden van gruwelen: als hun dier poep eet tijdens het uitlaten. Waarom ze dit doen kan verschillende redenen hebben, maar het is zeker niet zonder gevaar. Ze kunnen er ziek van worden en in het geval van mensenpoep is er nog een extra risico: het binnenkrijgen van drugs.

Redenen van poep eten door honden

Dat honden poep eten, coprogafie genoemd, kan verschillende redenen hebben. Over het algemeen zijn die, net als bijvoorbeeld zindelijkheid, in 2 groepen te onderscheiden: gedragsmatige en medische redenen.

Gedragsmatige redenen

Bij de gedragsmatige redenen kan het een manier van aandacht trekken zijn. Het baasje reageert immers vaak direct en ook al is dit dan meestal negatieve aandacht (boosheid, ongerustheid), wordt dit voor de hond toch als positief gezien. Daarnaast zijn er honden die een soort concurrentiestrijd met de eigenaar aan gaan: wie vindt en eet het eerste uitwerpselen? Door de hond te verhinderen ervan te eten zal hij het juist nog sneller naar binnen proberen te schrokken. Bij pups die zijn opgegroeid met weinig prikkels en die bijvoorbeeld in een kennel te lang alleen zijn geweest terwijl de ontlasting niet opgeruimd is kan het aangeleerd gedrag zijn.

Ook zijn er honden bij wie het een kwestie van instinct is. Doordat zij per se willen dat ‘het nest’ niet bevuild wordt. Ze eten het dan op om het nest schoon te houden. Ook zijn er theorieën dat honden het doen om de rest van de roedel tegen eventuele ziektekiemen te beschermen. Tenslotte zijn er honden die poep eten, omdat ze dit gewoon lekker vinden. Dit kan dan zowel van andere honden zijn als van andere dieren of zelfs mensen.

Medische redenen

Als er medische oorzaken spelen dan heeft het vaak te maken met een spijsverteringsziekte, toegenomen eetlust / ondervoeding of tekorten in de voeding zelf. Als ze een hoogwaardig dierenvoer krijgen ligt dat laatste minder voor de hand.

Honden eten gras
Lees ook: Waarom eten honden eigenlijk gras?

Wat zijn de gevaren van poep eten?

Het eten van ontlasting is niet zonder gevaar. Die kan namelijk parasieten, bacteriën of ziektekiemen bevatten, die de hond dan ook binnen krijgt door het eten ervan. Ook het eten van mensenpoep kan zeer gevaarlijk zijn. Dit speelt altijd al, maar extra sinds coronatijd. Door de mindere mogelijkheden om naar het toilet te gaan is er veel meer menselijke ontlasting in de natuur terecht gekomen.

Extra gevaarlijk is het als het om ontlasting van mensen gaat die kort daarvoor drugs gebruikt hebben. Dit is niet alleen in de natuur een probleem, maar ook bijvoorbeeld in stadsparken, waar drugs gebruikt worden. Een hond kan daar doodziek van worden en zelfs aan de gevolgen ervan overlijden. Het kan onder andere tot epileptische aanvallen en hersenbeschadiging lijden. Het is dan ook zaak om alert te zijn als uw hond na het uitlaten afwijkend gedrag vertoont. In het geval van drugs kan hij heel sloom worden of juist hyperactief. Het is altijd zaak om dan snel contact op te nemen met de dierenarts. Daar kan de hond dan bijvoorbeeld met een infuus gered worden.

dennenappels gevaarlijk voor de hond
Lees ook: Met de hond het bos in? Kijk uit met dennenappels, kastanjes en eikels

Is het eten van poep af te leren?

Door uw hond aan de lijn te houden vervalt het risico op het eten van poep grotendeels. U kunt hem dit dan immers tijdig beletten. Als u een medische oorzaak vermoedt kunt u eerst nog de hulp van de dierenarts inschakelen. Daarnaast kan het soms helpen het voer aan te (laten) passen. Ook zijn er een aantal zaken die u kunt doen om het gedrag van uw hond af te leren:

 • Besteed weinig tot geen aandacht aan het gedrag. Uw hond zal uw (afwijzende) gedrag dan niet langer als een beloning zien. Ook voorkomt u dat hij de concurrentie met u aangaat om het als 1e op te eten.
 • Afleiding: loopt uw hond los en ziet u dat hij op een drol af gaat? Gooi dan een speeltje in een andere richting, zodat hij dat hopelijk interessanter vindt. Gaat hij er inderdaad achteraan, beloon hem dan direct.
 • Verander zijn associatie met poep eten door een onaantrekkelijke geur. Door drollen onaantrekkelijk te maken zal hij er na verloop van tijd niet meer naar omkijken. In het geval van de eigen ontlasting kunt u zijn voer aanpassen, zodat de drollen anders ruiken. Onder andere de Dierenapotheker.nl raadt aan daarvoor bijvoorbeeld geraspte ananas of courgette door zijn eten te mengen. Honden houden over het algemeen niet van deze geur in hun ontlasting.
 • In het geval van de poep buiten kunt u die ontlasting ook van een vieze geur voorzien. Dit is wel wat omslachtiger, maar het kan goed werken. Wandel daarvoor het uitlaattraject af en strooi bijvoorbeeld peper of sambal over de drollen die u daarbij tegen komt. Een hond eet over het algemeen pas van een drol als hij eraan geroken heeft en bedenkt zich wel 2 keer als hij iets ruikt wat hij verafschuwt. In het geval van peper zal hij er waarschijnlijk ook van moeten niezen. Als u dit een tijd volhoudt zal hij uiteindelijk de interesse in drollen verliezen.
 • Als niets helpt kunt u nog overwegen uw hond tijdens het uitlaten van een muilkorf te voorzien, maar bij de zeer volhardende honden weten ze dan soms toch nog ontlasting naar binnen te werken. Dan is het zoals hierboven al aangegeven het verstandigst ze aan de lijn te houden. Zeker op plekken waarvan u weet dat er ook mensenpoep in het spel kan zijn.

(Bron: RTL Nieuws, AD, Dierenapotheker, Dogzine, dierenkliniek den heuvel)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Keeshtel says:

  Getver. Ik vind het altijd al vies wanneer een hond likt en in het gezicht al helemaal. Nu nog meer!
  Ook bij (kleine) kinderen. Nog gevaarlijk ook.

 2. Lex van Rootselaar says:

  Wat een rare zin in dit bericht: “Een hond eet over het algemeen pas van een drol als hij ervan gegeten heeft” en bedenkt zich wel 2 keer als hij iets ruikt wat hij verafschuwt. Ik eet ook pas als ik ergens van gegeten hebt. Bij ieder ander is dat ook zo.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Lex van Rootselaar, bedankt voor uw reactie. De zin klopt inderdaad niet, in plaats van gegeten moet het geroken zijn. We hebben het aangepast.