Poepen op vakantie

Moeite met poepen op vakantie? Dit zijn oorzaken (en oplossingen)

Vakantie is iets waar velen van ons naar uitkijken. De voorbereidingen, de reis er naar toe en dan eindelijk op de bestemming om vervolgens volop te genieten. Toch kent vakantie voor sommigen ook een vervelende kant. De darmen raken van slag waardoor poepen soms onmogelijk is. Hoe komt het toch dat dit juist op vakantie gebeurt en is er iets aan te doen?

Thuis is er niets aan de hand. Uw stoelgang is regelmatig. Sterker nog u kunt er vaak de klok op gelijk stellen. Maar eenmaal op reis zijn uw darmen volledig van slag. Poepen wil niet lukken en laat soms wel dagen op zich wachten. En dat is vervelend, soms zelfs pijnlijk.

Niet poepen door stress

Een van de oorzaken dat u niet kunt poepen is stress. Want hoewel vakantie in principe ontspannen is, kan de aanloop en de reis naar de bestemming soms stressvol verlopen. Koffers inpakken, vliegen naar de bestemming, een lange autorit het zijn allemaal zaken die stress kunnen veroorzaken. Uw lichaam en darmen hebben voor u op de vakantiebestemming bent dan al wat te verduren gehad. Door de stress gaan ze op slot en kan het moeilijker zijn om voor een grote boodschap naar het toilet te kunnen.

Ander voedingspatroon (minder vezels)

Een andere reden is uw voedingspatroon. Die wijkt in de vakantie vaak af van uw normale voedingspatroon. Mogelijk krijgt u minder vezels binnen en eet u vaker iets zoets, vets of zouts dan dat u normaal zou doen. Ook hier raken de darmen behoorlijk van slag van. Wanneer er minder vezels naar de darmen gaan, wordt de ontlasting harder, waardoor de stoelgang moeilijker verloopt. Heeft u sowieso gevoelige darmen, dan is het goed om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan.

darmproblemen
Lees ook: Tips om maag- en darmproblemen op vakantie te voorkomen

Poepen op een vreemd toilet

Nog een reden waarom het poepen niet makkelijk gaat: een vreemd toilet. Veel mensen gaan voor de grote boodschap het liefst thuis naar hun eigen (schone) toilet. Wie gaat kamperen moet ook weer wennen aan dat u vaak niet alleen op het toilet zit. Het idee dat anderen u kunnen horen, zorgt er bij veel mensen voor dat de darmen op slot gaan.

Tips voor een betere stoelgang

Hoe kunt u een moeizame stoelgang voorkomen? Hoe makkelijk het ook klinkt, probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Pak uw rust(momenten) en zorg dat uw lichaam en geest tot rust komen, dat doet uw darmen ook goed.

Zorg daarnaast dat u voldoende vezels binnenkrijgt. Neem af en toe een salade en regelmatig wat fruit. Probeer als het even kan regelmatig te eten. In de vakantie is het goed om het dagelijkse ritme los te laten, maar ons lichaam is wel gebaat bij een bepaalde regelmaat. Onze darmen zeker. Drink ook voldoende water, dat houdt de darmen en ontlasting soepel. Lust u koffie? Dan kan een kop koffie soms net even dat zetje geven dat u wel kunt poepen.

Weet u van uzelf dat de stoelgang minder goed is op vakantie. Vraag dan bij de apotheek om zakjes vezels, psylliumzaad of sterculiagom. Die houden het vocht in de darmen vast om de poep zachter te maken.

(Br0n: Thuisarts, Quest, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  MauHe says:

  Denk dat het omgekeerde vaker voorkomt, namelijk diarree op vakantie. En dat is vaak nog veel vervelender.

   MAX Vandaag says:

   Beste Mauhe, bedankt voor uw reactie. In een ander artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/tips-om-maag-en-darmproblemen-op-vakantie-te-voorkomen/

   Marijntje says:

   Coop Babberich heeft mooi schap genaamd Maag&Darm.
   Hier haal ik altijd mijn vakantie tabletten

  engelinde says:

  Wat zeker ook een rol speelt is,niet goed kunnen poepen,
  is dat men veels te weinig drinkt!
  Dan word de stoelgang trager en verhard!