lieve poep kalender

Makers van De Lieve Poep Kalender over waarom het belangrijk is om vaker achterom te kijken

Er is steeds meer aandacht voor gezond eten, maar over de ontlasting die het oplevert wordt niet altijd met enthousiasme gepraat. Toch is het volgens Roos Neeter en Julia Blohberger, makers van De Lieve Poep Kalender, enorm belangrijk om ontlasting te zien zoals wat het is: de normaalste zaak van de wereld én een goede graadmeter voor de gezondheid.

Niet te lang bewaren

Naar de wc gaan doen we allemaal. Dat is maar goed ook, want voor de gezondheid is belangrijk dat wat erin gaat er ten dele ook weer uitkomt. Het is immers afval waar het lichaam niets mee kan en dat wilt u natuurlijk niet te lang bewaren.

Achterom kijken

Bekijken wat u achter heeft gelaten nadat u naar de wc bent geweest is iets wat juist wél heel goed voor het lichaam kan zijn. In De Lieve Poep Kalender leggen Julia en Roos uit waarom dat zo is en geven zij tips waar u op moet letten. Zij zijn allebei yogadocent en consulenten op het gebied van holistisch leven. In de holistische wereld wordt er vanuit gegaan dat iedereen een individuele spijsvertering heeft en dat elk lichaam dus ook anders reageert op voedsel. “Mensen worden zich steeds bewuster van wat ze eten, maar we vergeten vaak te kijken of we dat gezonde voedsel wel goed kunnen verteren. Het is daarom belangrijk om dat te controleren. Zorgt het bijvoorbeeld niet voor constipatie? Of voor te natte of juist te droge ontlasting?”

Regenboog

Naast de structuur van poep is ook de kleur veelzeggend. “Voor de kalender hebben we een regenboog gemaakt die mensen kunnen raadplegen”, zegt Julia, terwijl ze De Lieve Poep Kalender erbij pakt. “Als poep zwart is, is het sowieso verstandig om naar de dokter te gaan. Dat kan duiden op een interne bloeding of op dat er heel veel ijzer in poep zit. Gelige poep kan betekenen dat er veel vet in de ontlasting zit of dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed opneemt. Het kan daarnaast ook duiden op een gluten- of lactose-intolerantie.” Roos: “als je er zelf op gaat letten dan kun je ook zien wat normaal is voor jou en snel zien wanneer er iets verandert op dit vlak.”

regenboog

De poepregenboog uit De Lieve Poep Kalender. Bron: Kosmos Uitgevers

Wat past bij u?

Roos zegt het al: wat normaal is voor u. Zoals Julia eerder aangeeft wordt in de holistische wereld geloofd in het feit dat iedereen een individuele spijsvertering heeft, waardoor ook het afval er bij iedereen anders uitziet.
Daarnaast verschilt ook de poepfrequentie van persoon tot persoon en speelt leeftijd ook een rol. “Bij oudere mensen zit er vaak meer lucht in het systeem, waardoor ontlasting droger wordt en er eerder constipatie kan ontstaan. Meer vet toevoegen aan het dieet of warmer eten kan dan helpen”, vertelt Julia.

Luisteren naar het lichaam

Een blik in de toiletpot na de grote boodschap kan u dus veel vertellen over uw gezondheid, maar hoe stimuleert u de stoelgang eigenlijk op een positieve manier? Allereerst dus door te kijken naar wat voor een soort ontlasting uw eten ‘veroorzaakt’, maar ook door goed te luisteren naar het lichaam. Roos legt uit: “als je geen trek hebt betekent dit dat het lichaam niet toe is aan voedsel. Als je dan toch gaat eten, dan moet het echt veel moeite doen om het te verwerken. In plaats van te eten op de sociaal gewenste tijden is het beter om te luisteren naar je eigen behoeftes.”

Dat luisteren naar het lichaam is anno 2021 voor veel mensen lastig. Iedereen is immers altijd druk en er zijn constant prikkel. “Plan daarom elke dag even een moment in voor meditatie of om gewoon even uit het raam te kijken”, zegt Roos. Zo heeft u even onverdeelde aandacht voor uzelf, wat ook de stoelgang ten goede komt.

Meer weten over waarom het zo belangrijk is om achterom te kijken nadat u naar de wc bent geweest? MAX-huisarts dokter Ted legt het uit in dit artikel.

Geef een reactie