dennenappels gevaarlijk voor de hond

Met de hond het bos in? Kijk uit met dennenappels, kastanjes en eikels

Niets zo mooi als een bos in de herfst. De veranderende natuur en de kleuren zijn betoverend. Niet alleen voor u, maar ook voor uw trouwe viervoeter is het heerlijk toeven in het bos in deze tijd. Maar voorzichtigheid is wel geboden. Want niet alleen de bladeren vallen van de boom, de grond ligt ook bezaaid met dennenappels, kastanjes en eikels. En die kunnen gevaarlijk zijn voor de hond. 

Niet giftig, maar wel gevaarlijk

Het hoort onlosmakelijk bij de herfst, het vallen van de bladeren. Maar de bomen laten niet alleen hun blad los, ook kastanjes, eikels en dennenappels zijn weer volop te vinden op de grond. Dennenappels en ook kastanjes zijn op zich niet giftig, maar zijn wel gevaarlijk voor de hond. Want in het spel heeft de hond nog wel eens de neiging om de dennenappel of kastanje door te slikken en dat kan kwalijke gevolgen hebben. De hond verteert beiden niet en dat kan leiden tot een verstopping van de darmen. Vaak tot gevolg dat ze operatief verwijderd moeten worden.

Looizuur in eikels

De bossen liggen nu ook bezaaid met eikels. Ook die worden in het spel tussen de bladeren door de hond makkelijk opgegeten. Zowel in de eikel als het blad van de eikenboom zit looizuur. En deze tannines hebben een irriterende werking op de maag en het darmkanaal van de hond. De hond kan er van gaan braken en van aan de diarree raken.

Giftige paddenstoelen

In de herfst laten ook de paddenstoelen zich weer zien. Iets wat sommige honden er smakelijk uit vinden zien, maar wat niet goed voor ze is. Veel wilde paddenstoelen zijn giftig, voor mens en dier. Nu zijn de echt giftige misschien niet altijd te onderscheiden van de niet giftige, dus houdt daarom de hond te allen tijde weg bij paddenstoelen. Vooral kleine honden zijn zeer gevoelig. Mocht de hond toch een paddenstoel gegeten hebben, neem dan contact op met de dierenarts. Die kan u verder helpen. Neem eventueel een stuk van de paddenstoel mee zodat u kan laten zien om welk exemplaar het gaat. Ga niet zelf aan de slag om uw hond te laten braken, dit kan averechts werken.

Geniet samen van een boswandeling. Neem een bal mee of een tak, waar de hond mee aan de slag kan. En houd uw hond goed in de gaten!

Lees ook: Heeft u een hond? Pas dan extra op voor de eikenprocessierupsUw hond is wellicht niet zo oud als u denktHet is bewezen, honden zetten puppy-ogen op als wij naar hen kijken

(Bron: Sterkliniek dierenartsen, Licg.nl, nieuwehond.nl, Margriet.nl)

Geef een reactie