De geur van ontlasting zegt veel over de gezondheid

Ontlasting ruikt nu eenmaal niet naar bloemetjes, daar is iedereen het over eens. Hoewel het altijd een beetje stinkt, is het niet de bedoeling dat het heel erg ruikt. Als dit wel het geval is, duidt dit meestal op een probleem met de gezondheid.

Goede stoelgang betekent goede ontlasting

Net als de ademhaling en de bloedcirculatie, is de stoelgang een volstrekt normaal proces dat zich afspeelt in elk menselijk lichaam. Als de stoelgang goed is, zorgt dat voor ditto ontlasting. “Een goede hoop is een hoop die er makkelijk uitkomt, een beetje smeuïg is, bruin van kleur is en goed van vorm is”, zegt MAX huisarts Ted van Essen hierover in een eerder artikel over poep op deze site.

Rottende geur

Volgens Van Essen is het volstrekt normaal als deze ‘hoop’ een beetje stinkt, maar te veel stank is dus niet goed. Wat precies te veel stank is? Dat is lastig te zeggen, maar over het algemeen merken mensen snel genoeg als er iets verandert aan de odeur van hun poep. Zo kan het voorkomen dat het opeens een beetje naar rotte eieren ruikt. Dit kan betekenen dat er iets aan de hand is met het eiwitstofwisseling. Door rottingsprocessen komen zwavel- en stikstofrijke gassen vrij, die de ontlasting laten stinken naar rotte eieren.

Spijsverteringsproblemen

Ruikt de ontlasting juist een beetje zuur? Dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is met het spijsverteringsproces. Als dit het geval is, kan het verstandig zijn om dierlijke vetten en eiwitten links te laten liggen. Ook ander vet eten en koolhydraatrijk voedsel kunnen dan een probleem zijn, want dit is vaak moeilijker afbreekbaar. Hierdoor ruikt poep sterker dan normaal. Heeft u vaak last van spijsverteringsproblemen? Dan kunt u het best plantaardige producten eten. Deze zijn makkelijker afbreekbaar voor het lichaam. Vooral groente groentes staan zo te boek. Prei, paprika en ui zijn daarentegen een stuk lastiger verteerbaar. Ook het laten staan van water vlak na de maaltijd kan helpen. Water verdunt de maagsappen die het voedsel moeten verteren en dat is niet per se goed voor de spijsvertering.

Stinkt het echt heel erg?

Hoewel het natuurlijk niet prettig is als een een rottende of zure geur opstijgt uit de wc, kan het nog veel erger. Als dit het geval is, is er mogelijk iets meer aan de hand met het lichaam. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er parasieten in uw poep zitten, of bacteriën die er niet in horen. De lucht die deze afgeven is nog sterker als er ook veel vet of bloed in de ontlasting zit.

Ook een slechte of verminderde opname van voedingsstoffen door de darmen kan een reden zijn voor stinkende poep. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die een glutenintolerantie hebben en toch gluten eten, of bij mensen met ziektes zoals de ziekte van Crohn. Hierbij is de wand van de dikke darm chronisch ontstoken. Ook als iemand overgevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen, zoals zuivel, kan dit gebeuren.

Virussen

Daarnaast kan ook een virusinfectie voor sterk ruikende ontlasting zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand het norovirus heeft opgelopen of buikgriep heeft. De kans dat u zo’n virus oploopt is altijd aanwezig, maar u kunt het wel tot een minimum beperken. Het wassen van de handen is bijvoorbeeld erg belangrijk, net als het goed bereiden van eten. Was groente bijvoorbeeld altijd, ook al staat er op de verpakking dat het al is gewassen. Ook is het handig om rauw vlees niet op dezelfde plank te snijden als groente. Als u maar 1 snijplank heeft, kunt u deze ook omdraaien of afwassen. Het is ook aan te raden om het aanrecht na het koken altijd goed schoon te maken. Doe dit altijd met een schoon doekje, anders verspreidt u de bacteriën alleen maar.

Mensen die langdurig medicatie gebruiken, kunnen ook last krijgen van extra stinkende poep. Vaak staat er op de bijsluiter aangegeven dat dit een bijwerking kan zijn.

Wanneer naar de dokter?

Als u uit het niets last krijgt van stinkende ontlasting en dit blijft voortduren, is het handig om naar de huisarts te gaan. Helemaal als er bloed bijzit. De arts zal u dan vragen naar de frequentie van uw ontlasting en vermoedelijk moet u ook een ontlastingsmonster inleveren.

(Bron: gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Marianne Steenstra says:

    Ik heb een schimmelinfectie in de slijmwand van mijn darmen. Hierdoor heb ik ook de ziekte van Andrew Barber en mijn ontlasting ruikt ook nogal sterk en vaak moet ik 3 tot 4 maal per dag.