Verdorde

Verdorde tuinplanten na droge zomer, zo gaat u om met droogteschade

Wanneer er tijdens de zomer weinig tot geen regen valt, kan dat verdorde tuinplanten opleveren. Dat staat niet fraai, maar de planten zijn zeker niet altijd ten dode opgeschreven. Voordat u ze door andere exemplaren vervangt, kunt u eerst proberen ze nog te redden.

Gazon herstelt na enkele regenbuien

Als er 1 tuinplant is, die bewijst dat er dor uitzien niet betekent dat er geen leven meer in zit, dan is het gras wel. Ook al wordt een gazon geler en geler, na enkele regenbuien komt de groene gloed meestal al snel weer terug. In een eerder artikel vertellen we meer over het verzorgen van een gazon tijdens zomerse omstandigheden. Dat makkelijke terugveren geldt alleen niet voor alle tuinplanten. Bij de meeste is daar wel wat meer voor nodig.

Verdorde vaste planten

De meeste vaste planten zijn behoorlijk veerkrachtig en als er in de nazomer of het najaar een poosje regen valt, kunnen zij zelfs nog wat nieuwe uitlopers maken. Gebeurt dat niet meer in de laatste maanden van het groeiseizoen, dan is het geduld hebben tot het voorjaar erop. Ondergronds hebben de planten het hoogstwaarschijnlijk wel overleefd en in de volgende lente komen ze dan gewoon weer op. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen zorgt u er daarnaast voor dat de plant zijn energie in de rest van zijn delen kan stoppen.

droogte
Lees ook: 11 tuinplanten die bestand zijn tegen droogte en hete zomers

Verdorde heesters en bomen

Bij heesters en bomen die deels verdord zijn, kunt u de dode takken en verdroogde bloemen eruit snoeien. Dat ziet er de 1e tijd misschien nog wat minder mooi uit, maar in het voorjaar verschijnt er in de meeste gevallen weer nieuw groen. En met wat geduld kan de gehele struik zich op den duur herstellen. Wilt u zeker weten of er nog leven in een tak zit, ga er dan voorzichtig met uw nagel langs. Ziet u groen onder de oppervlakte, dan is hij nog te redden.

Wanneer zijn tuinplanten níet meer te redden?

Bij sommige planten betekent bruin en dor helaas wel echt dat ze niet meer te redden zijn. Zo is de kans dat een verdorde rododendron het nog overleeft erg klein. U kunt hem tot het volgende jaar geven, maar waarschijnlijk zit er niets anders op om hem te vervangen. Ook planten die oppervlakkig wortelen hebben een minder goede kans op herstel. Zijn naast het blad de wortels ook compleet verdroogd, dan redden ze het namelijk in de meeste gevallen niet meer. Dat geldt bijvoorbeeld voor een conifeer of buxus. Al zijn er zelfs dan nog oplossingen, zodat u opnieuw tegen een groen buxushaagje aankijkt, zie hieronder. We laten het aan u of u dat een optie vindt…

Tuin beter bestand maken tegen droogte

Tenslotte hebben wij nog enkele tips voor u om uw tuin droogte-resistenter te maken en verdorde planten te voorkomen:

  • Maak gebruik van bodembedekkers, zij houden de bodem koeler en vochtiger.
  • Zorg voor een vocht vasthoudende bovenlaag. Door de tuingrond te bedekken, bijvoorbeeld met een laag houtsnippers, schelpen, cacaodoppen of grind, blijft de bodem koeler en vochtiger.
  • Zet planten in potten (tijdelijk) op een plek waar ze uit de heetste zon staan, waardoor zij minder water verbruiken.
  • Maai een gazon niet te vaak en zeker niet te kort. Het voorkomt overmatige verdamping en het beschermt de wortels tegen de felle zon.
  • Verwen planten niet teveel met water. Door planten elke dag kleine beetjes water te geven, worden ze daarvan afhankelijk en wortelen ze vaak oppervlakkig. Minder, maar rijke gietbeurten stimuleert planten dieper op zoek te gaan naar water en zorgt voor een sterk wortelgestel.
  • De juiste plant op de juiste plek en grond. Hoe goed een plant het doet en of hij tegen een beetje droogte kan heeft ook te maken met de plek waar hij geplant wordt en in welke grond. Een plek in de volle zon, met een zanderige bodem overleven waterminnende planten niet. Terwijl zij het op een plek in de halfschaduw en in kleigrond best een poosje kunnen uitzingen zonder een extra watergift.
  • Door een wadi aan te leggen, benut u regenwater optimaal.

(Bron: RTL Nieuws, Wonen.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie