Vaderplant

Vaderplant: Tradescantia

Als u op zoek bent naar een gemakkelijke en mooie hangplant, dan is de vaderplant (Tradescantia) wat voor u. Het is een snelle groeier met decoratief blad en in verschillende bladkleuren te krijgen. De bloempjes zijn klein, maar zijn een leuke extra aan deze plant.

Zijn bijzondere naam heeft de Tradescantia te danken aan de 17e eeuwse tuinman van de Britse koning Charles I, John Tradescant, en diens zoon met dezelfde naam, de botanicus en ontdekkingsreiziger John Tradescant. De plant komt oorspronkelijk van de Amerikaanse continenten.

Standplaats

De vaderplant maakt lange stengels aan, die over de rand van de pot hangen. Als u hem op de vensterbank wilt zetten, heeft u dus een hoge pot nodig. Boven op een kast komt hij ook goed tot zijn recht, want de stengels kunnen dan mooi over de zijkant van de kast hangen. Maar u kunt hem ook als echte hangplant gebruiken en hem bijvoorbeeld aan het plafond hangen. De volledig groene soorten kunnen wat meer schaduw verdragen, de bonte soorten hebben een lichtere plek nodig. Anders zal het blad naar groen verkleuren en worden de stengels en blad spichtig. Volle zon is dan weer een beetje teveel van het goede, dus zorg voor gefilterd licht (als u bijvoorbeeld gordijnen voor het raam heeft hangen) of zet hem wat verder de kamer in. Welke plek u hem ook geeft, zorg in elk geval dat hij niet op de tocht staat.

vaderplant

Water geven

Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) heeft de vaderplant zo’n 2 keer in de week water nodig. De grond mag net niet uitdrogen, maar zeker ook niet te nat zijn, want daar kan hij slecht tegen. Vanaf het najaar minderen met water geven, tot zo’n 1 keer per week. In de lente en zomer heeft de plant voeding nodig. U kunt dan eens in de 2 weken plantenvoeding voor groene planten geven.

De vaderplant kan redelijk goed tegen droge lucht, maar als het hem te gortig wordt, dan kleuren zijn bladranden bruin. U helpt hem in dat geval door hem op een andere plek te zetten of door hem wekelijks een sproeibeurt te geven.

vaderplant

Verjongen en stekken

Na verloop van tijd kunnen de stengels van de vaderplant minder mooi worden. De blaadjes verdrogen en het eerste gedeelte vanaf de kluit wordt kaal. Dan kunt u de plant eenvoudig verjongen door de lelijk geworden stengels net boven de kluit af te knippen, het lelijk geworden gedeelte te verwijderen en de stengels in water te laten wortelen of ze direct in de kluit terug te zetten. Ze wortelen namelijk zeer eenvoudig. Heeft u erg veel stengels, dan kunt u ze op deze manier ook tot een nieuwe plant stekken.

vaderplant

Bloei

Bij een goede verzorging kan de vaderplant elk jaar bloeien. De bloempjes zijn erg klein, maar als u ze van dichtbij bewondert, dan zult u hun schoonheid kunnen waarderen. Ze zijn er in het wit, roze en paars en ze verschijnen aan het einde van de stengels tussen het groene, witbonte, of paarse blad.

vaderplant

Geef een reactie