Uw kat in bad? Zo doet u dat zonder onnodige stress

De kat en een bad, dat is over het algemeen geen goede combinatie. Gelukkig zijn katten over het algemeen erg schone dieren die zichzelf meerdere keren per dag wassen. Toch is een bad soms echt nodig, maar hoe krijgt u dat zonder stress voor elkaar?

Wanneer wassen?

De meeste katten zijn over het algemeen prima in staat om hun eigen vacht te verzorgen, maar in sommige situaties kan uw kat toch baat hebben bij een bad. Bijvoorbeeld wanneer de vacht erg vies is, of wanneer de kat ziek of verzwakt is waardoor hij niet meer in staat is om zichzelf schoon te houden. Daarnaast bestaan er ook kattenrassen waarbij het noodzakelijk is dat zij maandelijks een bad krijgen, omdat deze rassen een lange vacht hebben.

Geen stress

Maar wat is de beste manier om uw kat een bad te geven zonder al te veel stress? Allereerst is een goede voorbereiding belangrijk. Dit doet u door het bad vol te laten lopen met lauw water, maar laat het water nooit hoger komen dan de buik van de kat. Katten vinden in bad gaan vaak extra vervelend, omdat de bodem van een bad glad is. Leg daarom een anti-slip mat of handdoek op de bodem van het bad en zet uw kat daarop neer, zodat het dier niet kan uitglijden. Heeft u geen bad in uw badkamer? Dan voldoet een (ruime) wasbak of grote teil ook.

Kattenshampoo

Ook is het handig om al een paar handdoeken en shampoo klaar te leggen. Het is aan te raden om uw kat altijd met speciale kattenshampoo te wassen, deze beschadigd de vacht en huid niet en is te koop bij de dierenspeciaalzaak. Als laatste is het niet handig om uw kat in uw eentje te wassen, zorg er dus voor dat er (wanneer mogelijk) altijd een helper aanwezig is. Deze persoon kan de kat bijvoorbeeld vasthouden terwijl u hem wast.

kat
Lees ook: Wetenswaardigheden over de kat

Nagels knippen en borstelen

Heeft uw kat een lange vacht? Borstel deze dan eerst even door voor u de vacht natmaakt, eventuele klitten krimpen namelijk in het water, waarna deze lastiger te vinden zijn. Ook kan het handig zijn om de nagels van uw kat te (laten) knippen voor het badderen, haalt de kat toch uit tijdens de wasbeurt? Dan wordt u minder hard gekrabd. Daarnaast is het handig om de deur van de ruimte waarin u de kat wast dicht te doen, ontsnapt de kat uit het bad? Dan komt hij in ieder geval niet ver.

Veilig gevoel

Tijdens het badderen zelf is het belangrijk om constant fysiek contact met uw kat te hebben, hierdoor voelt de kat zich veiliger. U kunt eventueel zelfs bij uw kat in het bad gaan zitten voor een extra veilig gevoel. Maak vervolgens de vacht beetje bij beetje nat. Doe dit niet met de douchekop, maar gebruik een bekertje of een washand. Zorg ervoor dat er geen water over het kopje van de kat komt en dompel uw kat ook zeker nooit in zijn geheel onder water.

Inzepen

Ook bij het inzepen is het belangrijk dat u uit de buurt blijft van mond, oren en ogen, masseer de shampoo verder zachtjes in over het hele kattenlichaam. Spoel de shampoo na het inzepen weer uit met een bekertje water of met de douchekop op een zeer zachte stand.

kat in bad

Droog uw kat altijd voorzichtig af met een zachte handdoek.

Voorzichtig afdrogen

Het laatste onderdeel van de wasbeurt is het drogen. Gebruik nooit een föhn voor het drogen van uw kat, het geluid en de hitte kunnen uw kat namelijk erg bang maken. Daarom kunt u beter een handdoek gebruiken, die u om de kat heen wikkelt en vervolgens zachtjes de vacht droogwrijft. U zult uw kat nooit volledig droog krijgen met een handdoek, houd uw kat daarom binnen tot de vacht weer helemaal droog is. Op deze manier vat uw kat geen kou.

(Bron: MyHappyPet.nl, TikTok, ZooPlus.nl)

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Dyan says:

  wat een idiote adviezen……een kat hoort niet in bad gedaan te worden en zeker geen langharige rassen. Alleen als een dier ziek is of er gevaarlijke vloeistoffen op de vacht zijn gekomen heb je een douche nodig, en daarna ga je ermee naar de dierenarts. Breng mensen alsjeblieft niet op deze rare ideeën Max en huur iemand met verstand van zaken in voordat je zo’n artikel plaatst!

 2. AnnemieMH says:

  Nee zeg, een kat wassen is toch niet nodig. Wat een onzin.

 3. Jeanna says:

  Ik doe mijn kat altijd gewoon in de wasmachine, op 40 graden Celsius. Ik blijf dan voor het raampje zitten om haar rustig te houden. Daarna gaat ze in de droger! Mooi resultaat!

 4. A van Berkum says:

  hahaha Jeanna jij doet de kat in de wasmachine en droger. je kon me wegdragen toen ik dat las hahahahah

  1. Jeanna says:

   Ja, wat moet je anders bij zo’n nonsens verhaal!

 5. Borana says:

  Ik lig ook helemaal krom van het lachen. Ben 76 en heb 64 jaar katten die nog nooit in bad zijn geweest. Wel krijgenmijn honden 2 keer per jaar een douchebeurt maar mijn katten…..nooit. Hoe komen jullie op dit idiote idee?????

  1. Jeanna says:

   Op een raar verhaal, kan alleen maar een raar antwoord!