kat ogen

Heeft uw kat last van zijn ogen? Dit kan er aan de hand zijn

Katten zijn geliefde huisdieren, daarom wilt u als baasje natuurlijk voorkomen dat ze ziek worden. Gelukkig kunt u daar wat aan doen, bijvoorbeeld door vroegtijdig eventuele oogziektes op te sporen. 

Ouderdomskwaaltjes

U denkt er misschien niet direct aan, maar het eens in de zoveel tijd controleren van de ogen van uw kat is belangrijk. Zeker wanneer uw kat al wat ouder is kunnen er verschillende oogproblemen opspelen. Denk bijvoorbeeld aan de oogziekte staar, hierbij worden de lenzen minder doorzichtig, waardoor uw kat minder goed kan zien. “Hier wennen ze wel aan. Houd er wel rekening mee dat ze afstanden minder goed kunnen inschatten. Verplaatst u de meubels, dan kunnen ze ergens tegenaan lopen”, legt dierenarts Piet Hellemans uit aan RTL Nieuws. Naast dit ouderdomskwaaltje kunnen er ook nog andere oogproblemen ontstaan zoals pigmentwoekeringen en oogdrukproblemen. Maar hoe herkent u deze oogziektes precies?

oudere kat
Lees ook: Verzorging van de oudere kat, voor een betere gezondheid en levenskwaliteit

Asymmetrische ogen

Wanneer er iets met de ogen van uw kat aan de hand is, zal het dier waarschijnlijk verschillende signalen afgeven. Het belangrijkste signaal is asymmetrie. Wanneer de ogen van de kat ongelijk aan elkaar staan duidt dat vaak op een probleem. Wanneer de ogen na een dag nog niet symmetrisch staan en de kat ook nog eens veel in zijn oogjes wrijft is dat zeker reden om naar de dierenarts te gaan. Ook alleen asymmetrische pupillen kunnen duiden op een probleem. “Dit kan door zenuwproblemen komen, maar ook door een verhoogde oogdruk of een tumor. Hier moet u vroeg bij zijn, want dan is het oog nog weg te nemen en bent u uitzaaiingen voor.”

Pigmentwoekeringen

Verder is het goed om ook eens op de ogen van uw kat te letten wanneer er veel licht op schijnt. Op dat soort momenten verkleinen de pupillen namelijk en wordt de iris zichtbaar. In de iris kunt u dan eventuele pigmentwoekeringen zien. Dit is in de meeste gevallen geen ernstige aandoening, maar wel iets om in de gaten te houden en eventueel met de dierenarts te bespreken.

Andere oogziektes

Als laatste zijn ook regelmatig dichtgeknepen oogjes of een vliesje dat vanaf de neuskant over het oog loopt redenen om de ogen van uw kat even te laten controleren bij een dierenarts. Ook deze verschijnselen kunnen namelijk op verschillende oogziektes wijzen. Sommige raskatten hebben overigens een grotere kans op bepaalde oogafwijkingen. Wilt u weten welke ziektes er bij uw kattenras voorkomen? Online vindt u verschillende raskattenwijzers die u dit vertellen.

(Bron: RTL Nieuws, Dierenrecht.nl, Piethellemans.nl)

Geef een reactie