navel

Vergeet niet om uw navel af en toe schoon te maken, dit is waarom

Ze zijn er in verschillende soorten en maten: navels. Bij de één is het meer een bolletje en bij de ander is het meer een kuiltje. Het is een plek die vaak wordt vergeten om mee te nemen in de schoonmaakroutine. En toch is het wel belangrijk om uw navel goed schoon te houden.

Bacteriën, zweet en vuil

In de gemiddelde navel zitten volgens onderzoek van de North Carolina State University 67 verschillende bacteriën. Ook zweet, vuil en pluis kan zich daar ophopen. Dit kan leiden tot een vervelende geur of zelfs infecties met jeuk en roodheid. Daarbij kan er ook een zogenaamde omphaloliths groeien in uw navel. Dit ziet eruit als een zwart bolletje. In het Nederlands wordt dit ook wel een navelsteentje genoemd. De kans op een infectie, zweer of ontsteking is dan erg groot.

Verschillende soorten navels

Hoe u uw navel het beste schoon kunt houden ligt aan welke soort u heeft. Een diepere navel moet namelijk vaker schoongemaakt worden dan een plattere. Door het douchen verwijdert over het algemeen het meeste vuil en pluis wel. Maar vooral bij de diepere navel is het aan te raden nog wat extra’s te doen.

Navel extra schoonmaken

Door een klein beetje zeep op een wattenstaafje te doen en hiermee voorzichtig in uw navel rond te draaien gaat de viezigheid weg. Doe dit voordat u gaat douchen. Zo kunt u onder de douche de restjes zeep weer wegspoelen. Ook een washandje met wat zeep werkt, als u geen wattenstaafjes in huis heeft. U kunt ook een zoutoplossing gebruiken. Dit kunt u zelf maken door ongeveer 5 gram tafelzout en 250 milliliter warm water te mengen. Doe dit op een washandje en maak dan uw navel schoon. Een zoutoplossing kan bacteriën doden en vuil losweken. Hierdoor droogt de huid minder sterk uit en het kan minder irriterend dan zeep zijn. Droog uw navel na het schoonmaken altijd goed na.

Huisarts bellen bij navelsteentje

Het is aan te raden de huisarts te bellen als schoonmaken niet helpt en uw navel rood is en jeukt. De huisarts kan ook kijken of u een navelsteentje heeft en deze eventueel verwijderen. Doe dit niet zelf met een pincet of iets anders scherps, want dan kunt u uzelf verwonden.

(Bron: Margriet, Women’sHealth, WikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  Doriet says:

  Ik mis hier een heel belangrijk advies , droog je navel goed af na het douchen, dat kan ook een vervelende infectie opleveren.

   MAX Vandaag says:

   Beste Doriet, bedankt voor uw reactie en dat is een goed advies inderdaad. We hebben het in het artikel toegevoegd.

  Sloepje57 says:

  Dat goed drogen is zeker belangrijk! Ik zelf gebruik altijd een tissue om er goed mee te kunnen drogen

  Helma009 says:

  Misschien ook even deze tip meenemen
  Ikzelf heb een hele diepe navel
  Maak deze schoon met een wattestaafje gedrenkt in honing
  De honing is kleverig en pakt het vuil ook het navelsteentje
  Daarbij werkt honing ontsmettend

   Wilma Slingerland says:

   Blijft door de kleverigheid van de honing je hemd niet nog sneller plakken?
   Weet je welke honing het meest ontstmettend is?

  Muisje6 says:

  Ik heb helemaal geen navel als gevolg van een navelbreuk in mijn kinderjaren.
  Dus ben ik gauw klaar.
  Het gaatje dat er zit, douche ik ook goed af.