Uit voorzorg tijgermuggen bestreden in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestrijdt vandaag uit voorzorg de exotische tijgermug in Veenendaal. Eerder deze week zijn er in een woonwijk in deze plaats een aantal exemplaren van deze in potentie gevaarlijke Aziatische muggensoort aangetroffen.

Infectieziekten

Met de bestrijding moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen. De tijgermug kan bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts overdragen, maar volgens de NVWA is de kans dat het hier gebeurt te verwaarlozen. Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, waar deze virussen voorkomen. “Het risico op verspreiding van deze ziekten in Veenendaal is momenteel redelijkerwijs uitgesloten”, aldus de toezichthouder. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen wel ,,hinderlijk” zijn.

Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). ANP LEX VAN LIESHOUT

Broedplaatsen

Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. De bestrijding van de muggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rond de plek waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. De betreffende muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Zelf ook muggen uitbannen? Lees alles over de beste tactieken daarvoor.

(Bron: ANP)

Geef een reactie